Je hebt altijd wel een momentje tijdens de kerstdagen, waarbij je niet direct met een stuk taart wil aan komen, maar toch wat lekkers bij de koffie wilt. Het zou namelijk zonde zijn als er minder gegeten wordt van het 6-gangendiner wat je hebt gemaakt, of dat er minder uitgebreid wordt gegeten van een uitgebreide gourmet. Dan zijn deze kerstkoekjes een uitkomst! Lekker makkelijk te maken! Tussen alle kerstvoorbereidingen door!
Welkom bij ons aller eerste kerst recept van 2016! Sinterklaas is nog maar net terug naar Spanje, maar wij waren alweer een tijdje bezig met de kerstvoorbereidingen. Het eerste recept is lekker makkelijk, om even op te warmen.
Het deeg wat je gaat maken wordt strakt opgesplitst in twee delen en aan eentje wordt dan cacao toegevoegd. Nu heb je dus één deel gewoon deeg en één deel chocolade deeg. En om de koekjes er tóch leuk uit te laten zien, kiezen we voor twee uitstekers: een ronde uitsteker en een ster uitsteker.
Wil je dit recept ook gebruiken, maar toch nog niet zo in de kerststemming? Kies dan voor een andere uitsteker in plaats van de ster! Bijvoorbeeld een hartje, voor Valentijn. Of iets anders leuks! Kijk eens in je voorraad uitstekers en je komt vast wel op een leuk idee!
Wat heb je nodig:
- 125 gram boter of margarine
- 100 gram fijne suiker
- snufje zout
- 1 ei
- 125 gram bloem
- 15 gram cacaopoeder
- 1 ronde of bloemvormige uitsteker
- 1 ster uitsteker
- bakpapier
Aan de slag:
Eerst gaan we het deeg maken. Doe hiervoor de boter in stukjes in een kom. Voeg de suiker, het zout, het ei en de bloem toe. Mix dit eerst even door met de mixer met kneedhaken. Als het dan wat kruimelig is geworden, kun je het verder kneden met je handen. Deel het deeg in twee porties. Bij de ene helft voeg je 15 gram cacaopoeder toe. Kneed even door zodat de cacao goed is opgenomen. Leg de beide deegballen een half uurtje in de koelkast.
Leg dan de bakplaat klaar met een vel vetvrij bakpapier er op.
Rol van beide stukken deeg een lap uit. Je kan het eventueel met wat huishoudfolie bedekken als het erg plakt. Dit was bij ons niet nodig. Steek met de ronde of gekartelde ronde uitsteker de koekjes uit. Steek dan uit elk koekje weer een ster uit. Wissel deze sterren om, zodat er in het lichte koekje een donker ster komt te zitten en in het donkere rondje een lichte ster. Maak zo al het deeg op. Rol met een roller nog even heel voorzichtig over de koekjes zodat ze niet ongelijk worden.
Leg de eerste helft van de koekjes op de bakplaat en bak ze op circa 175 graden (let op: bij een hete luchtoven iets lager) in ongeveer 15 minuten gaar. Laat ze even afkoelen. Bak zo ook een tweede bakplaat. Zo heb je 2 x 12 koekjes gebakken.
Ze zijn erg lekker, dus doe ze maar in een trommeltje anders zijn ze zo op!
Heb je hier nou een leuke variatie op gemaakt, laat dat dan weten, vinden we erg leuk om te horen! Veel bak plezier!
Liefs
Ria & Laura
2 comments
Staat er niet een typfout in het recept? Het deeg wordt veel te plakkerig, het was onmogelijk om er mooie vormpjes van te maken. En de koekjes dreven weg in de oven. Te veel boter? Te veel ei?
Hoi Myrte, het lijkt er inderdaad op dat de verhoudingen niet helemaal kloppen. Ik kan het niet meer achterhalen, want het is te lang geleden dat we deze gemaakt hebben. Ik denk, zo te zien dat er vooral te weinig bloem op de lijst staat. Ze waren destijds prima gelukt, dus zal een typfout zijn. Ik ga ze binnenkort wel even opnieuw maken en het recept aanpassen. Het zou ongeveer hetzelfde moeten zijn als bij de domino koekjes. Zie “koekjes’ . Die lijken er veel op. Excuus voor het ongemak.