Taarten met oven
comments 8

Swiss roll met frambozen

swiss rol frambozen

Swiss rolls zijn lekker, doen me aan vroeger denken. Mijn moeder kocht deze dan wel in de supermarkt. Die waren soms wel erg droog. Zelf gebakken is natuurlijk veel lekkerder. Ik wil al een tijdje een Swisroll maken, maar ja, mijn “to bake” lijstje is erg lang!

Nu kijk ik op dit moment naar de “Great British Bake off” , dat komt nu elke avond. Leuk om naar te kijken, er komen echt hele lekkere recepten voorbij! Ik zie dan echt heel veel wat ik ook nog eens wil proberen. Nu moesten ze een paar dagen geleden ook een Swiss roll maken. Dus ik dacht, nu is het tijd dat ik dat ook eens ga doen. Ooit in mijn vroege jaren heb ik vast wel eens zo’n Swiss rol gemaakt, maar sinds wij deze blog hebben is het er nog niet van gekomen. Ik begin dus met een eenvoudige rol. Niet te ingewikkeld. Echt een recept om mee te gaan beginnen als je nog geen expert bent op dit gebied! Later ga ik dan wat variaties hierop bedenken. Bij het programma maken ze altijd super ingewikkelde vullingen met hele bijzondere ingrediënten. Wat mij betreft soms een beetje te extreem. Maar ik heb er wel respect voor: ze moeten onder tijdsdruk vaak super moeilijke dingen maken en dan staat er ook nog eens een camera voor je snufferd. Lijkt me echt heel lastig! Ik heb gelukkig tijd genoeg en doe het lekker op mijn gemak.

Wat heb je nodig om deze lekkere Swiss Roll te maken:

  • bakplaat
  • bakpapier
  • 4 eieren
  • 1 eigeel
  • 70 gram fijne suiker
  • 100 gram bloem
  • mespuntje bakpoeder
  • snufje zout

Voor de vulling en decoratie:

  • 1 bakje verse frambozen
  • 1 bekertje verse slagroom (minimaal 35% vet)
  • beetje poedersuiker (om slagroom te zoeten)
  • 1 zakje klopfix.
  • 1 potje frambozenjam

Let’s start!

Voorbereiding

Begin met het afspoelen van de frambozen, laat goed uitlekken. Leg de mixerhaken vast in de vriezer en zet de kom waarin je de slagroom gaat kloppen in de koelkast. Zet de bakplaat klaar. Leg er een vel bakpapier op, vouw de randen eventueel een klein beetje rechtopstaand. Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg een placemat klaar. Bestrooi deze met poedersuiker.

Biscuitdeeg

Dan maak je het biscuitdeeg: splits de eieren. Doe deze in je mixkom of keukenmachine. Zorg wel dat deze goed schoon en vetvrij is. Weeg de andere ingrediënten af en zet klaar.

Klop de eiwitten stijf. Als ze mooi wit worden, voeg je beetje bij beetje de fijne suiker toe. Klop nog even goed door. Als het eiwit mooi glanzend en stevig is, zet je de mixer op een lage stand. Voeg de eigelen toe en laat deze er heel kort doorheen mengen. Zet de mixer uit. Schep indien nodig nog even door. Voeg dan beetje bij beetje de gezeefde bloem met het bakpoeder en het zout toe. Schep dit erdoor tot alles goed vermengd is.

Schep het mengsel dan op het bakpapier, verdeel het gelijkmatig met een paletmes. Zet in de oven (200 graden). Laat dit circa 10 minuten bakken. Zorg dat het deeg mooi goudgeel wordt. Vooral niet te lang bakken, want dan wordt het droog en kun je het later niet mooi oprollen.

Haal het uit de oven. Stort de biscuitplak op de placemat. Haal het bakpapier er meteen af. Doe dit wel voorzichtig. Leg een schoon vel bakpapier op de biscuitplak. Draai het geheel om (met placemat en al). Haal dan de placemat er af. Rol de biscuit samen met het schone bakpapier op. Laat dit zo een tijdje staan. Het is gemakkelijker om de rol op te rollen als hij nog warm is. Later kun je deze weer uitrollen om te vullen.

De vulling

Klop de slagroom stijf met de poedersuiker en de Klopfix. Zet in de koelkast tot gebruik. Snijd de frambozen in stukjes, maar houd er wel een paar apart voor de garnering.

Rol de biscuitrol voorzichtig open. Smeer een flinke laag frambozenjam er op. Doe de slagroom in een spuitzak en spuit dunnen reepjes op de frambozenjam. Let op dat je niet helemaal tot het eind door spuit, want door het rollen zal de slagroom toch wel verder naar het eind doorschuiven. Strooi daar dan de stukjes framboos over.

Ga dan voorzichtig oprollen, zorg dat de laag slagroom zoveel mogelijk op zn plaats blijft zitten. Zodat je overal een gelijkmatige laag vulling krijgt. Pak de rol in met het bakpapier en leg het zo een tijdje in de koelkast op stevig te worden.

Decoratie!

Haal weer uit de koelkast en snijd met een warm mes aan beide zijden een plakje er af, zodat de uiteinden netjes zijn. Doe wat poedersuiker of decoratiesuiker in een zeefje en strooi zo voorzichtig wat over de rol. Garneer met de apart gehouden framboosjes. Klaar is de rol!

Nou, viel erg mee hoor. Een valkuil is misschien het maken van de biscuit. De plak moet echt soepel blijven om mooi te kunnen rollen. Dus let op dat de biscuit wel gaar wordt, maar niet te droog. En meteen het bakpapier eraf als je de plak uit de oven hebt gehaald, anders gaart ie nog wat na.

Binnenkort kun je nog een recept verwachten van een Swissrol, maar dan natuurlijk weer met andere smaken.

Veel bakplezier!

Liefs Ria

 

 

Facebook0
Youtube78
Pinterest176
Instagram803

8 Comments

  1. Cornelieke says

    Leuk hè om te maken! Ik leg altijd een schone theedoek neer en strook daar een beetje suiker over. De biscuitplak leg ik daar uit de oven op en haal het bakpapier eraf. Danbrol ik hem met theedoek op en laat hem zo afkoelen. Werkt prima en door de suiker blijft je plak mooi heel. Je hebt zo weinug nodig dat je het niet proeft.

  2. Annet says

    Heb deze vandaag gemaakt. De slagroom werd niet heel erg stevig maar verder goed gelukt.
    Ps in de ingrediënten lijst staat bakpoeder maar dit komt verder in het recept niet meer voor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *