Welkom bij de spektakelweek! Deze week, ter ere van ons 1 jarig bestaan, komen er 3 spektakelstukken online! Dit is ons eerste spektakelstuk! Een naked cake met heel veel vers fruit. Rood fruit en bosvruchten. De taart is wel behoorlijk groot geworden. Vier flinke lagen met een grote hoeveelheid aardbeien, rode bessen, blauwe bessen en bramen. Wat wil je nog meer?
Voor degene die ons al vanaf het begin volgen: ja, stiekem was ons 1 jarig jubileum al in augustus. Maar omdat het toen zomer was, mooi weer en een deel van de bezoekers ergens in een ander land in de zon lagen te bakken, vonden we het een beetje jammer om onze verjaardag op die manier te vieren. Maar ergens vonden we ook dat we het toch niet helemaal konden negeren! Want we zijn super trots op wat we allemaal in (iets meer dan) een jaar hebben bereikt! Daarom is het deze week spektakelweek! In plaats van 3 gewone artikelen, komen er 3 spektakelstukken online! En let op, deze week valt er ook wat te winnen!!
Het eerste spektakelstuk is een naked cake! Naked cakes zijn eigenlijk gewoon cakes of taarten die “naked” ofwel “kaal” zijn aan de buitenkant. Geen botercrème of heel weinig botercrème, en zeker geen andere afwerking of bekleding van bijvoorbeeld rolfondant of marsepein aan de zijkant. Bovenop vaak wel decoratie in de vorm van bijvoorbeeld fruit, chocoladedrip of andere decoratie.
Wij vinden de naked cakes erg mooi en zullen er in de komende tijd veel gaan maken in allerlei verschillende modellen en met verschillende decoraties. We zijn begonnen met een taart van 4 cakelagen, met vers rood fruit. Erg leuk om te maken! Maar hij is wel iets groter uitgevallen dan we van te voren in ons hoofd hadden!
We hebben gekozen voor een cakedeeg, met mascarponecreme tussen de lagen. Dat is lekker fris, niet te zwaar. Doordat we vers fruit gebruiken, wordt het een heerlijke frisse taart. Yummie!
Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een ander deeg, bijvoorbeeld biscuitlagen. Dan is je taart wat luchtiger!
Benodigdheden
Voor het deeg:
Wij hebben 4 kleine cakes gebakken. Per cake gebruik je de volgende ingrediënten:
- 250 gram boter of margarine
- 250 gram fijne kristalsuiker
- 5 eieren
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- snufje zout
- scheutje Patidess smaakstof citroen
- geraspte schil van een halve citroen
Voor 4 cakes heb je dus 4 x de bovenstaande hoeveelheden nodig. Je kunt natuurlijk ook twee cakes bakken. En die dan horizontaal doormidden snijden.
Verder:
- mascarponecrème: 500 gram mascarpone, 4 eetlepels witte basterdsuiker, 500 ml slagroom (minimaal 35% vet), een beetje poedersuiker
- heel veel verschillend rood fruit, zoals bosbessen, bramen, aardbeien, rode besjes, frambozen
Zo maak je het deeg:
Mix de boter zacht, voeg de suiker toe en mix dit een paar minuten tot het licht en luchtig is. Voeg dan één voor één de eieren toe. Mix telkens tot een ei goed is opgenomen. Voeg dan de gezeefde zelfrijzend bakmeel toe. Mix dit er voorzichtig door. Dan nog de geraspte schil van de citroen en de smaakstof toevoegen. Meng erdoor.
Vul dan een vorm van 20 cm doorsnee met dit deeg. Bak de cake in een voorverwarmde oven van 160 graden in circa 50 min tot 1 uur gaar.
Laat de cakes afkoelen. Snijd dan de bolle bovenkant er af. Zodat je een mooi recht taartje hebt. Snijd alle taartjes bij. Zorg dat ze precies even groot zijn. Die van ons zijn 3,5 cm hoog. Uiteindelijk hebben we dus 4 cakes van elk 3,5 cm hoog. Maar zoals ik al eerder aangaf, kan het ook met twee cakes, die je dan doormidden zaagt.
Maak de mascarpone crème zoals aangegeven in dit recept. Let wel op: je gebruikt voor deze taart twee keer het basisrecept!
Was de bramen, de rode bessen, de aardbeien en de blauwe bessen.
Dan is het tijd voor de opbouw!
Leg de eerste cakelaag op een taartkarton. Smeer hier een laag mascarponecrème op, lekker dik, hier en daar een klein beetje over de rand. Dat hoeft niet heel netjes en perfect, maar mag best een beetje royaal. Leg dan wat fruit langs de rand. Laat de rode besjes aan het steeltje zitten, dat staat mooier!
Dan leg je de tweede cakelaag er op. Ook daar weer mascarponecrème op en een rand met fruit.
Herhaal dit met de twee andere lagen. Op de bovenste laag doe je de rest van de mascarponecrème, maar dan een dikkere laag, zodat het een beetje een bergje wordt. Drapeer hier een flinke hoeveelheid fruit op. Leg de rest van het fruit rondom de taart op het taartplateau.
Oké we moeten wel even toegeven, dat deze taart groter is uitgevallen dat dan we eigenlijk hadden bedacht. Hij is zo groot, dat ie niet in de koelkast past! Dus na alle foto’s en selfies met deze taart, moesten we hem weer afbreken en hebben we losse lagen uitgedeeld. Want zo’n taart kunnen we natuurlijk niet helemaal zelf opeten.
Zo zie je maar weer dat het helemaal niet moeilijk hoeft te zijn om een spektakelstuk te maken. Met deze taart steel je altijd de show! En hij is nog lekker ook!
Liefs Ria & Laura