Sinterklaas, Vlaaien
comments 7

Sinterklaasvlaai met sinaasappelroom

Terwijl ik dit artikel schrijf (Ria), smikkel ik van een van die heerlijke pepernotenkoekjes die ik eerder gemaakt heb. Zijn echt heel lekker! Ik had er zoveel gebakken dat we er de hele week al van eten! Inmiddels heb ik ook een lekkere Sinterklaastaart gemaakt! Dit is een vlaai met sinaasappelroom. Dit recept ga ik nu met jullie delen! Genieten jullie mee?

Het is weer een heerlijke vlaai geworden, met zo’n lekkere zachte zandtaartbodem, dit keer heb ik daar kruidnootjes in verwerkt. Verder een lekkere sinaasappelroom, en een laagje slagroom. De kleine chocoladelettertjes vond ik bij de Xenos. Dus die heb ik natuurlijk meteen gekocht om te gebruiken voor het versieren van een heerlijke Sinterklaastaart. Die kwamen nu heel goed van pas. Uiteraard mogen de mandarijntjes niet ontbreken. De taart is zó lekker! En zoals jullie van ons gewend zijn is het recept niet echt ingewikkeld.

Dit heb je nodig:

  • vlaaivorm van circa 24 cm doorsnee
  • beetje margarine om de vorm in te vetten
  • beetje bloem om de vorm te bestrooien

Voor het deeg:

  • 170 gram bloem
  • 85 gram poedersuiker
  • 60 gram gemalen kruidnootjes
  • snufje zout
  • 1 zakje vanille suiker
  • 1 ei
  • 125 gram zachte boter

Voor de vulling:

  • 500 ml sinaasappelsap, liefst met wat minder suiker er in.
  • 1 pakje vanille kookpuddingpoeder
  • 250 ml verse slagroom
  • beetje poedersuiker om de slagroom te zoeten
  • eventueel een half zakje slagroomversteviger
  • een paar mandarijntjes
  • kleine chocoladelettertjes
  • een paar fijngemalen kruidnootjes

Aan de slag!

  1. Je begint met het maken van het deeg voor de bodem. Hiervoor doe je de volgende ingrediënten in een kom: de (gezeefde) bloem, de fijngemalen kruidnootjes, de poedersuiker, de vanillesuiker, het zout, het ei en de boter. Kneed hier een soepel deeg van. Wikkel dit in huishoudfolie en leg het ongeveer een uur in de koelkast.
  2. Vet dan de vorm in en bestrooi met een klein beetje bloem. Rol het deeg uit tussen twee lagen plasticfolie. Tot het net wat groter is dan de bakvorm. Haal het bovenste plastic er af en til het onderste op en leg het deeg zo op de bakvorm. Zorg dat overal voldoende deeg zit en werk de randen ook mooi bij. Gebruik de deegroller om het deeg mooi over de rand te rollen. Haal het overtollige deeg weg. Je kunt de restjes eventueel nog gebruiken om wat dunnere plekjes op de bodem bij te vullen.
  3. Prik gaatjes in de bodem, leg er bakpapier in en strooi dan de bak bonen op het bakpapier. Bak de bodem dan in een voorverwarmde oven op 190 graden, ongeveer 15 minuten.
  4. Haal de vorm uit de oven, haal de bak bonen en het bakpapier er af.
  5. Zet nog circa 10 minuten terug in de oven. Op die manier kan de bodem ook nog een beetje afgebakken worden.
    Haal dan de taart uit de oven en laat hem afkoelen. Haal de bodem voorzichtig uit de vorm en zet op een taartplateau of taartschaal.
  6. Meet 500 ml vruchtensap af. Doe een klein beetje in een kommetje. Breng de rest aan de kook. Los het vanillepuddingpoeder op in het kleine beetje sap. Roer dit goed door met een garde. Als de rest van het sap kookt, neem je het van het vuur, giet een klein beetje bij het puddingpoederpapje, roer dit goed door met een garde. Giet daarna het hele papje bij de rest van het hete sap.
  7.  Zet dit terug op het vuur. Laat het, onder goed roeren,  aan de kook komen. Laat dan heel kort koken (laat een paar keer ‘blub’ zeggen). Neem dan van het vuur. Schenk het op een groot bord (of twee kleine bordjes). Verpak dit goed met plastic huishoudfolie, zodat er geen vel op komt. Laat afkoelen.
  8. Schenk de sinaasappelroom op de vlaaibodem, zet dit in de koelkast om op een paar uur te stijven.
  9. Klop de slagroom stijf met de poedersuiker en de slagroomversteviger. Doe dit in een spuitzak met een spuitmondje 1M.
  10. Spuit dan lange strepen van links naar rechts en zo weer terug over de sinaasappelroomlaag. Doe dit zò dat de hele taart bedekt wordt met de slagroom.
  11. Maal de kruidnootjes fijn met een staafmixer en zeef een klein beetje van het kruidnootjespoeder over de slagroom.
  12. Garneer met de mandarijnenpartjes en de kleine chocoladelettertjes.

Hopelijk vinden jullie dit taartje net zo lekker als wij. Laat de Sinterklaasavond maar beginnen!

Liefs, Ria & Laura!

Facebook0
Youtube78
Pinterest176
Instagram803

7 Comments

  1. Maes Gigi says

    Hallo,
    Ik vind jullie recepten zeer goed en duidelijk maar van de tekst valt er altijd een stuk af dat ik moet raden.
    Kunnen jullie daar eens werk van maken aub.
    Groetjes,
    Gigi

    • Hallo Gigi, klopt het dat je onze website bekijkt op een tablet of ipad? Dan moet je even je scherm draaien. Heeft te maken met de instellingen van jou apparaat, waardoor de tekst niet in de mobiele weergave wordt weergegeven. Daar kunnen wij helaas niet heel veel aan doen! Wat je ook nog kan doen, is op de print knop drukken. Dan krijg je het recept in pdf bestand, waardoor je toch alle tekst kan lezen!

      Liefs Ria & Laura

  2. Peter says

    Hallo,
    Wordt met dat pakje kookpuddingpoeder de inhoud van zo’n pakje van Dr. Oetker bedoeld?

    Groet,
    Peter

    • Hoi Peter, ja dat inderdaad de inhoud van een pakje puddingpoeder van Dr Oetker. Een ander merk zou ook kunnen, zo lang het maar een pakje kookpudding poeder is voor 500 ml pudding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *