Sinterklaas, Taarten decoreren
comment 1

Sinterklaastaart

dscn3948bn

Sinterklaas is afgelopen weekend weer in ons land aangekomen. En zondag kwam hij bij ons in Oosterhout ook even langs. Jaren lang gingen wij daar naartoe. Meestal was het heel koud en moesten we erg lang wachten. Maar het was de moeite waard. Alle kinderen kregen handjes vol pepernoten en schuimpjes. En op het eind mochten ze ook nog in de rij gaan staan om een handje van Sinterklaas te krijgen. Vonden ze fantastisch. Dol gelukkig en met de belofte dat ze hun schoen mochten zetten, gingen we dan weer naar huis. Een spannende, maar o zo verwachtingsvolle periode was aangebroken..

Dus afgelopen week bedachten we ons dat het de hoogste tijd werd om wat  een Sinterklaas recepten  te gaan bedenken. We besloten om eerst maar eens een taart te maken en met rolfondant te bekleden. Is altijd erg leuk om te doen, en ziet er feestelijk uit. Heel aantrekkelijk voor pakjesavond! Als je deze wilt gaan maken, lees dan ruim van te voren het recept goed door en zorg dat je alle producten op tijd in huis hebt. Koop goeie kwaliteit fondant, zodat het fijn is om ermee te boetseren. Het boetseren van de sint, Piet, de schoorsteen en de cadeautjes kun je trouwens heel goed al een paar dagen eerder doen. Dan heb je het op het laatst niet zo heel druk meer en kun je ze zo op de taart zetten.

Benodigdheden:

  • een ronde taart van 20 cm doorsnee, gevuld naar keuze en afgesmeerd met botercrème
  • 2 pakjes Funcakes Sea blue rolfondant a 250 gram.
  • vierkant cakeboard van 27,5 cm.
  • 1 pakje zwarte rolfondant a 250 gram.
  • 1 pakje gele rolfondant 250 gram
  • 1 pakje rode fondant
  • stukjes bruin, oranje, groen, rood, geel en wit
  • cocktailprikketjes.

Aan de slag!

Bak eerst je taart, eventueel een biscuittaartje volgens dit basisrecept of gebruik een mix voor biscuitdeeg. Laat de taart afkoelen, zaag het tweemaal doormidden en vul deze met twee heerlijke vullingen, bijvoorbeeld met een van de bavaroismixen van de Bakzolder. Of kies voor een andere vulling. Smeer af met een eenvoudige botercrème, bijvoorbeeld volgens dit basisrecept.

Dan ga je het taartje bekleden met de blauwe rolfondant. Kneed de twee pakjes blauw goed door, rol het uit tot een lap van ongeveer 40 cm doorsnee en bekleed dan de taart ermee. Snijd het overtollige deel van de fondant weg, maak hier een bal van en bewaar dit in een plastic zakje, zodat het niet uitdroogt.

dscn3864bnMaak dan de zwarte de huisjes. Wij gebruiken hiervoor de Wilton Ribbon Cutter, zie hier wat je er allemaal mee kunt doen. Daar maak je lange stroken mee in verschillende lengtes. Steek dan met een vierkante uitsteker de daken uit. Doe dit telkens weer een beetje anders zodat je allemaal verschillende huisjes krijgt. Trapgeveltjes zijn erg leuk. Plak deze met een beetje eetbare lijm op de zijkant van de taart. Ga zo de hele taart rond.

Neem dan een stukje gele fondant en steek daar de raampjes mee uit. Ook hier kies je voor verschillende maten raampjes. Plak deze op de huisjes. Steek dan een aantal sterretjes en een maan uit en plak ook die met eetbare lijm op de zijkant, boven de huisjes.

dscn3899bn

Dan gaan we de schoorsteen maken. Maak met wit een vierkante blok. Rol hiervoor eerst een bal en druk deze dan aan alle kanten plat. Zorg dat de schoorsteen een beetje langwerpig wordt. Dus iets hoger dan breder.

Maak van bruine fondant kleine rechthoekige baksteentjes. Wij doen dit weer met onze lintroller. We snijden een lange reep, en snijden deze dan weer in kleine stukjes. Bekleed daar het witte blok mee. Dan heb je zo de schoorsteen.

dscn3903bn

Vervolgens ga je de sint maken. Begin met een witte bal en rol deze tot een soort kegel. Dit wordt het lijf van de sint, hiermee bepaal je dus meteen hoe groot het poppetje wordt. Maak een stukje huidskleur door een klein beetje geel en een heel klein beetje rood te mengen met wit. Maak een balletje. Steek een prikker in het lijf en druk het hoofd zo op het lijf. Zet dan, met zwart, twee klein voetjes onder het witte lijf, ofwel de witte jurk van de Sint. Dan rol je een stuk rood uit voor de cape. Snijd goed bij en drapeer deze om het lijf heen. Maak de oogjes en het neusje.

Het haar hebben we met de sugarcraft gun gemaakt. Doe daarvoor witte rolfondant in de gun en gebruik het schijfje met veel gaatjes. Dit kan waarschijnlijk ook wel met een goede knoflookpers. Knijp een aantal flinke lokken uit en maak hiermee de haren van de sint en de baard. Snijd dan de mijter uit een stuk rode fondant. Snijd uit gele fondant een ‘plus’ teken. Plak dit op de mijter en zet de mijter op het hoofd.

dscn3956bn

Voor de zwarte piet begin je met het hoofd. Kneed een stukje zwarte fondant en maak hiermee een soepele bal. Dit wordt het hoofdje. Maak dan van een stukje rode fondant de schouders. Zie foto. Steek een prikker in het hoofdje, steek daar dan de schouders onder en prik dit geheel in de schoorsteen. Maak van een stukje oranje de hoed van zwarte piet. Maak hiervoor weer een balletje, druk dit een beetje plat en druk hier dan met een ‘baltool’ een kuiltje in. Zet het hoedje op het hoofd van de piet. De veer hebben wij gemaakt met een blaadjesmould. deze kun je ook gewoon zelf uitsteken en er nerven inkerven met een mesje. Prik een gaatje in de hoed, doe er een beetje eetbare lijm in en steek dan de veer er in.

Maak oogjes en een rood mondje. Plak op het hoofdje. Dan nog de kraag: rol een stuk geel tot een balletjes, en rol daar dan tussen je handen een langwerpig stuk van. Leg dit op een schuimmatje en maak dan met een tooltje ‘ruffles’ in de kraag. Drapeer de kraag over de schouders. Maak vast met een beetje lijm.

Voor de cadeautjes maak je kleine vierkante blokjes. Snijd dunnen reepjes uit en plak deze op de pakjes, zodat het lijkt of er een lint om zit. Wij hebben een mould gebruikt voor de strikjes, maar hier kun je zelf ook met kleine lusjes een paar strikjes maken. Zet de pakjes op de taart.

Dan de staf nog: deze hebben we gemaakt met behulp van de sugarcraftgun. Doe gele fondant in de gun, neem het juiste schijf met het grootste gat. Je draait er een lang stuk geel uit. Leg dit neer en vorm dit tot een mooie staf. Leg op de taart. Als je geen gun hebt, dan rol je een stuk gele fondant tot een dunnen sliert. Draai hier dan een mooie staf van.

dscn3948bn

dscn3951bn

dscn3955n

Ziet de taart er niet leuk uit?

Liefs Ria & Laura

Facebook0
Youtube110
Pinterest252
Instagram999

1 Comment

  1. Pingback: 6x sinterklaas inspiratie – Liefde voor bakken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.