Taarten met oven
comment 1

Rood fruit taartje met abrikozen

Het is echt weer eens tijd voor een lekkere taart! Liefst natuurlijk een taart met veel fruit! Nou in deze taart zit héél veel fruit. Rode vruchten én ook abrikozen. Lijkt misschien een vreemde combinatie, maar smaakt erg lekker! Maken dus!

Wij (Ria) gaan graag naar Duitsland op vakantie, kamperen. We doen daar natuurlijk ook veel boodschappen en wij vinden dat ze in de supermarkt altijd van die lekkere producten hebben. Zo kopen we daar ook vaak van die emmertjes met rood fruit. Ze noemen dat “rote grütze”. Het is een soort compote. Dat is erg lekker in de yoghurt of in de kwark. Nu kun je dat hier ook wel kopen in bepaalde supermarkten! Wij vonden een emmertje in de Aldi, in het koelschap, het heet daar compote van rode vruchten.

Dus nu heb ik heerlijke taart gemaakt met deze rode fruit compote. Verder zitten er ook nog abrikozen in dit taartje. Wel uit een blikje, want er zijn nu geen verse abrikozen te krijgen, althans wij konden ze niet vinden!

Wat heb je nodig om dit taartje te maken:

  • springvorm van circa 22 cm
  • bakpapier om de vorm te bekleden
  • 300 gram bloem
  • snufje zout
  • 175 gram fijne suiker
  • de geraspte schil van één citroen
  • 1 ei
  • 175 gram boter of margarine

Voor de vulling:

  • 1 emmertje fruitcompote ofwel Rote Grütze van ongeveer 1 kilo (Aldi)
  • 1 verkruimelde beschuit voor op de bodem. (of een beetje paneermeel)
  • 1 blikje abrikozen
  • 1 1/2 pakje vanille kookpuddingpoeder
  • 2 eetlepels witte basterdsuiker

Voor de decoratie:

  • Vers fruit, bijvoorbeeld frambozen en/of blauwe bessen
  • beetje poedersuiker of decoratiesuiker

Bakken maar..!

We beginnen met het maken van een soepel zandtaartdeeg.

Doe hiervoor de bloem, het zout, de suiker, de geraspte schil van een citroen in een kom. Meng een beetje door elkaar. Maak dan een kuiltje en breek het ei er in. Voeg dan de boter toe en snijd deze in kleine stukjes. Meng dan alles met je handen tot een soepel deeg. Verpak dit in plastic folie en leg ten minste 1 uur in de koelkast. Ik doe dit vaak ’s ochtends al, dan maak ik na mijn werk de taart verder af.

Haal het deeg uit de koelkast en leg één derde deel hiervan apart voor de repen. Rol de rest van het deeg uit tussen een stuk plastic folie. Zorg dat de lap iets groter wordt dan de doorsnee van de bakvorm. Haal dan het bovenste deel van de folie er af en til zo de lap deeg op en leg in de, met bakpapier beklede, bakvorm. Vorm een mooie opstaande rand. Verkruimel een beschuitje en strooi de kruim of de paneermeel over de bodem. Dit doe ik omdat de bodem anders misschien te vochtig wordt van als dat fruit.

Laat de abrikozen goed uitlekken en verdeel over de bodem. Doe dan het rode fruit in een kom en roer hier 1,5 pakje vanille kookpuddingpoeder doorheen. Dat is om het fruit wat meer te binden en een lekkere vanillesmaak te geven. Verder nog wat basterdsuiker erdoor en de vulling is klaar. Schenk het over de abrikozen.

Dan snijd je repen deeg uit het resterende stuk deeg. Leg deze over de vulling, dan krijg je een mooi raster. Bak de taart in een op 180 graden voorverwarmde oven gaar in circa 50 – 60 minuten. Ik heb iets langer gedaan, maar dit is erg afhankelijk van je oven.

Haal uit de oven en laat afkoelen. Haal dan de rand van de springvorm er af. En zet de taart dan heel voorzichtig op een taartplateau. Let wel op: de taart is door de grote hoeveelheid vulling wel wat kwetsbaar. Dus voorzichtig overbrengen op het bord. Dan nog wat poedersuiker er op en garneren met wat verse vruchten.

Deze taart is echt verrukkelijk, dus ga maar snel aan de slag!!! Binnenkort ga ik hier ook weer een variatie op maken!

Liefs Ria

Facebook0
Youtube72
Pinterest168
Instagram782

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *