Klein gebak
comments 2

Oranje gebakjes met mandarijn

DSC_0817bn

Over een paar dagen is het weer Koningsdag. Dus we hebben een recept gemaakt van mandarijngebakjes. Ze zien er een beetje uit als Tompoucen, maar dat zijn ze niet. Het is een biscuitdeeg met een heerlijke yoghurtvulling! Een klein laagje oranje marsepein er op en klaar! Als je nog marsepein over hebt, kun je ook nog kleine kroontje maken en er bovenop zetten.

Bij Koningsdag (of vroeger altijd: koninginnedag) denk ik (Ria) aan een vrije dag. Wij gingen vroeger eigenlijk altijd naar de ‘ vrije’ kindermarkt. Een grote, gezellige markt waar je allemaal tweedehands speelgoed kunt kopen. We zochten naar spelletjes, kinderboeken en bijvoorbeeld ‘Diddleplaatjes’. Lekker struinen langs de talloze kraampjes en leuke spulletjes kopen voor een prikkie! Die markt is hier nog steeds. inmiddels hebben we geen speelgoed meer nodig, maar vroeger was dat altijd erg leuk!

Ik weet nog niet wat we dit jaar gaan doen, maar we hebben in ieder geval al lekkere oranje gebakjes gemaakt. Voor de ‘oranje’ liefhebbers.

Wat heb je nodig:

  • een rechthoekig (uitschuifbaar) bakframe (uitgeschoven tot 20 x 27 cm)
  • bakpapier

Voor de biscuitlaag:

  • 3 eieren
  • 3 eetlepels water
  • snufje zout
  • 175 gram fijne suiker
  • 125 gram bloem
  • 25 gram maizena
  • 2 theelepels bakpoeder

Voor de vulling;

  • 7 blaadjes gelatine
  • 300 gram yoghurt
  • 250 ml slagroom
  • beetje poedersuiker
  • 2 blikjes mandarijntjes
  • 100 ml mandarijnensap ( van de blikjes)
  • circa 200 gram oranje marsepein

Aan de slag:

  1. Leg het bakframe op een, met bakpapier beklede, bakplaat. Schuif het frame uit tot circa 20 x 27 cm.
  2. We gaan het biscuitdeeg maken. Splitst hiervoor de eieren en klop deze stijf samen  met de eetlepels water en het zout.
  3. Als het als redelijk stijf is geworden, voeg je de suiker in één keer toe. Klop dit nog even goed door tot het mengsel glanzend wit wordt en zich stijve pieken vormen.
  4. Zet de mixer dan op de laagste stand en voeg de eidooiers toe, klop dit héél even een paar seconden kort door. Zet de mixer of keukenmachine uit.
  5. Zeef de bloem, maizena en de bakpoeder. Voeg dit toe aan het eimengsel en klop dit er snel door met een spatel. Vul hiermee het rechthoekige frame op de bakplaat.
  6. Bak de biscuitplaat gaar in een op 190 graden voorverwarmde oven in circa 15-18  minuten. Voel even of de biscuit al veerkrachtig aanvoelt. Prik eventueel even met een prikker in het deeg. De prikker moet er droog uit komen.
  7. Haal uit de oven, laat een paar minuten afkoelen en stort de biscuitplak dan op een met poedersuiker bestrooide plank of placemat. Maak het frame los en haal weg, haal ook het bakpapier er af.
  8. Laat de biscuitplak verder afkoelen op een taartrooster.
  9. De vulling: laat de gelatine 10 minuten weken in koud water.
  10. Doe de yoghurt in een kom. Klop de slagroom stijf (let op dat je de gardes eerst even in de vriezer legt, dan wordt de slagroom sneller stijf). Zoet de slagroom met een beetje poedersuiker.
  11. Schep de slagroom door de yoghurt, klop er even door op een lage snelheid.
  12. Laat de mandarijntjes uitlekken en vang het sap op. Neem hiervan 100 ml en breng dit aan de kook. Zet het vuur dan uit. Laat heel even (1 minuutje) staan en los dan de uitgeknepen blaadjes gelatine hier één voor één in op. Als ze goed opgelost zijn, laat je dit mengsel ongeveer 5 minuten staan. Voeg dit dan beetje voor beetje toe aan het yoghurtmengsel, klop telkens even door op de laagste stand. Doe dit tot alles goed is opgenomen, klop niet langer dan nodig is.
  13. Neem ongeveer 80 tot 100 gram mandarijntjes en maak deze fijn met de staafmixer. Breng deze mandarijntjespuree aan de kook en laat dit circa 10 minuutjes koken. Zet het vuur dan uit.
  14. Snijd de biscuitlaag horizontaal doormidden. Leg de onderste laag weer in het bakframe. Smeer de mandarijntjespuree met een kwastje op de onderste biscuitlaag.
  15. Neem dan de overige mandarijnstukjes. Houd een paar mooie partjes apart voor de garnering. De rest snijd je in grove stukjes. Leg deze in twee lange rijen op de onderste laag. Doe dit zo, dat de mandarijnstukjes in het midden van de gebakjes komen te liggen.
  16. Giet  het yoghurtmengsel er op.
  17. Leg dan de bovenste biscuitlaag er op. Druk een heel klein beetje aan. Laat dit een paar uur opstijven in de koelkast (wij zijn de volgende dag weer verder gegaan).
  18. Rol de oranje marsepein uit tot een plak die iets groter is dan het frame. Leg dit eroverheen. Druk heel voorzichtig een klein beetje aan. Snijd de overtollige marsepein weg.
  19. Snijd de taart aan de zijkanten mooi bij als dit nodig is, zo dat je een mooie rechte taart hebt.
  20. Meet dan goed af en snijd de taart in mooie gelijke stukken. Wij hebben het in 6 x 2 stukken gesneden.
  21. Leg op elk gebakje een mandarijntje.

Deze kleine taartjes zijn lekker licht van smaak. Maak van je restant marsepein kleine kroontjes. Dan wordt het een echt koningsgebakje!

Wij wensen jullie een hele fijne en vooral gezellige Koningsdag toe!!!

Liefs Ria & Laura

Facebook0
Youtube72
Pinterest168
Instagram782

2 Comments

  1. Frederique says

    Ik heb de taartjes met succes gemaakt. Heerlijk! Hoe lang kan je deze gebakjes bewaren?

    • Hoi Frederique, leuk om te horen dat je ze gemaakt hebt! Ik denk dat je ze zeker wel 4 dagen kunt bewaren. Invriezen kan natuurlijk ook, dan kun je ze nog langer bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *