Koekjes
Leave a comment

Meringue koekjes met pistache en Nutella

Meringue koekjes

Vorig jaar hebben we een keer een basisrecept geplaatst voor het maken van merengue. Dit basisrecept gebruik ik (Ria) als ik merengues maak. In dit recept heb ik merengues ofwel schuimkoekjes gemaakt in twee variaties. Eentje met pistache en eentje mat hazelnoten en Nutella. Beide super lekker!!

Een aantal jaar geleden waren wij een keer in Chamonix op vakantie, een prachtig dorpje in de Franse Alpen. Heel bijzonder, vlakbij de Mont Blanc. Echt een aanrader, je kunt er met een treintje naar de “Mer du glace”, een meer van ijs. En je kunt ook met een soort van cabine aan een kabelbaan helemaal naar boven naar de “Aguille du midi”, naar de top van de Mont Blanc. Voor zover ik mij dat herinner is dat zo’n 3850 km hoog! Je doet dat dan in twee delen. Halverwege stap je over op een andere cabine. Superspannend, maar wel heel bijzonder. Helemaal boven sneeuwde het.

Maar om even terug te komen op Chamonix, dat is een superleuk dorpje. Daar was ik in een klein bakkerswinkeltje en daar hadden ze van die grote merengues in de etalage liggen. Ik was heel nieuwsgierig hoe die zouden smaken. Schuim is vaak erg zoet en soms ook hard. We hebben er twee gekocht en ze waren echt superlekker! Sindsdien wil ik zelf ook van die lekkere merengues maken, met verschillende smaakjes.

Dit keer maken we merengues in drie verschillende recepten. Eerst maken we de merengue schuimpjes ofwel, een soort van koekjes. Daarna maken we schuimgebakjes en tot slot een merenguetaart, yummie!

Wat heb je nodig:

Voor het merengue beslag:

 • 6 eiwitten
 • 200 gram fijne tafelsuiker
 • 200 gram poedersuiker

Extra voor de pistache koekjes:

 • circa 30 gram fijngemalen pistachenootjes
 • 40 gram boter of margarine
 • 70 gram suikerbakkerspoeder

Extra voor de hazelnoot-Nutella koekjes:

 • circa 30 gram fijngemalen hazelnoten
 • twee eetlepels Nutella
 • circa 30 gram crème fraîche

Je maakt ze zo:

 1. Verwarm de oven voor op 90 – 100 graden.
 2. Klop de eiwitten stijf in een kom en met de keukenmachine (stand 6) of met de handmixer op de hoogste stand.
 3. Voeg de fijne tafelsuiker toe en klop 5 minuten, met een gewone mixer op de hoogste stand, of met de keukenmachine (Kitchen Aid) op stand 6.
 4. Zeef de poedersuiker en schep deze met een siliconen pannenlikker door de stijf geklopte eiwitten.
 5. Als je beide varianten wilt maken, deel je het beslag in in tweeën.
 6. Bij de ene helft doe je circa twee eetlepels fijngemalen pistachenootjes. Bij de andere helft doe je circa twee eetlepels fijngemalen hazelnoot.
 7. Doe het beslag in een spuitzak, eventueel met een rond spuitmondje, maar als je die niet hebt, kun je ook gewoon een stukje van de spuitzak afknippen, dan heb je ook een ronde opening.
 8. Ik heb voor de pistache schuimpjes ronde toefjes gespoten, ook wel ‘dopjes’genoemd en voor de hazelnoot schuimpjes langwerpige staafjes, ofwel ‘lange vingers’ en zigzagfuguurtjes. Kijk wat je zelf het leukst vindt.
 9. Spuit zo een bakplaat vol.
 10. Bak de meringue circa 2 uur in de oven op 90-100 graden. Zorg wel dat ze niet gaan kleuren.
 11. Laat de meringues afkoelen voor je ze van het bakpapier afneemt.
 12. Klop voor de pistachecrème de boter met de suikerbakkerspoeder tot een crème. Voeg circa één eetlepel fijngemalen pistachenootjes toe en klop nog even goed door. Smeer wat van de crème op de onderkant van een schuimpje, en druk daar dan een ander schuimpje op. Zo heb je dus een gevuld schuim koekje. Doe dit ook met de andere schuimpjes.
 13. Voor de Nutella crème: roer de crème fraîche  los in een kommetje. Voeg de twee eetlepels Nutella toe en roer deze door de crème fraîche. Smeer een laagje op de langwerpige merengues en leg er telkens een andere merengue op van ongeveer dezelfde grootte.

Zo heb je dus twee soorten merengues, dit zijn maar voorbeelden. Uiteraard kun je hier eindeloos mee variëren.

 

Dit was het eerste merengue recept van deze reeks! Na Pasen volgt het volgende recept met meringues, dus houdt de website in de gaten voor meer lekkere schuimgebakjes!

Liefs Ria

 

Facebook0
Youtube110
Pinterest252
Instagram999

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.