Klein gebak
comments 6

Mergpijpjes van “Heel Holland bakt”

img_1092bn
Heel Holland bakt is een van onze favoriete programma’s! Dus we zijn heel blij dat het weer begonnen is! Elke week kijken wat ze allemaal moeten bakken! Altijd onder tijdsdruk, lijkt ons echt super lastig! Er zijn alweer twee afleveringen geweest en de kandidaten moeten weer best moeilijke dingen maken. De mergpijpjes waren de technische opdracht van de eerste aflevering. Wij wilden al heel lang mergpijpjes maken, dus we besloten om deze technische opdracht samen thuis te gaan uitproberen. Zonder camera en tijdsdruk, haha.

Dus wij gingen naar de winkel voor de ingrediënten en gingen aan de slag!

Benodigdheden:

Voor de banketbakkersroom:

  • 100 gram melk
  • 10 gram suiker
  • 10 gram custard poeder
  • 0,25 vanillestokje

Voor de biscuitlagen per laag: (wij hebben 2 lagen gebakken, dus dan 2 x de volgende hoeveelheden)

  • 75 gram eiwit
  • 50 gram eidooier
  • 55 gram suiker
  • 60 gram bloem
  • 5 gram aardappelzetmeel

Voor de botercreme:

  • 100 gram margarine
  • 30 gram witte basterdsuiker

Voor de laagjes:

  • frambozenjam
  • ca 500 gram blanke marsepein
  • poedersuiker
  • pure smeltchocolade

Verder:

  • Bakpapier
  • Een bakraam

We zijn begonnen met het maken van de custardroom. Doe de custardpoeder in een kommetje en maak een papje met een klein beetje van de melk.  Doe de rest van de melk in een pannetje. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg er uit en voeg toe aan de melk. Breng de melk met de suiker aan de kook. Schenk een beetje van de hete melk bij het custardpapje, roer door en giet dan alles terug in het pannetje. Zet dan terug op het vuur en kook het gaar, tot het goed gaat binden (gaat best snel). Haal dan van het vuur. Schenk het uit op een bordje. Doe er huishoudfolie overheen om te voorkomen dat er een vel ontstaat. Laat een beetje afkoelen.

img_1023m

Oke, dat ging goed. Nu gaan we verder met het maken van de biscuitlagen.

Mix de eiwitten in  de keukenmachine of met een gewone mixer. Als de eiwitten goed wit en stijf zijn, doe je de suiker erbij. Nog even een paar seconden goed mixen en klaar!
Dan voeg je de eidooiers toe en roer dit goed stevig door met een siliconen spatel. Daarna de gezeefde bloem met het zetmeel er aan toevoegen en ook dat met de spatel er snel doormengen.
Pak een bakplaat, leg daar een stuk bakpapier op en smeer de biscuit hierover uit.
Bak deze biscuitlaag in een voorverwarmde oven op circa 220 graden circa 8 minuten tot de biscuit mooi lichtbruin van kleur is. Haal de bakplaat uit de oven en stort de plak meteen op een, met poedersuiker bestrooide aanrecht of placemat. Haal meteen het bakpapier er af, anders gaart het door.

Hier hadden we wel een probleem: wij hebben een bakframe van 25 x 17 cm. Nu zegt Robert op het instructiefilmpje dat je 3 biscuitlagen uit moet kunnen steken. Dat gaat niet met dit bakraam. Te groot! Dus wij hebben besloten om twee biscuitlagen te bakken. Als je dat ook doet, moet je dus tweemaal de hoeveelheden hebben die bij de ingrediëntenlijst staan.

Ondertussen maken we de botercrème verder af. Er staat bij het instructiefilmpje dat je de boter en de custardroom samen in de keukenmachine moet doen en dan rustig mixen. Dat hebben we gedaan, maar dat ging meteen fout. Het ging meteen in de schift! Misschien komt dit omdat wij de custardroom in de koelkast hadden gezet. Even kijken op het instructiefilmpje: nee zij hebben het gewoon even opzij gezet, maar niet in de koelkast. Dus dan is de custard nog een beetje warm, waardoor het mixen beter zou moeten gaan.

Dus dit moet overnieuw. We maken weer nieuwe custardroom. Dat gaat weer prima en die zet ik nu niet meer in de koelkast, maar laat die gewoon op het aanrecht staan. Dan klop ik de margarine met de basterdsuiker eerst vast goed door. Dan is dat vast romig en licht. Daarna voegen we de custardroom toe, die we een kwartiertje heb laten afkoelen zodat deze niet al te warm is. We doen de room er beetje voor beetje bij en nu gaat het prima! We  hebben het nu alleen niet nog eens 20 minuten laten mengen zoals Robert zegt op het instructiefilmpje. Hij ziet er nu prima uit! Even proeven… mmm lekker! Laten zo!

De biscuitplakken zijn inmiddels klaar en iets afgekoeld. We steken 3 plakken uit met het bakraam.

Dan gaan we opbouwen.

De eerste plak biscuit smeren we in met frambozenjam, dan gaat hij in het frame. Dan de tweede laag er op. Druk wel een beetje aan. Dan moet er eigenlijk een laagje Maraquin likeur op, maar dat hebben we niet in huis, dus dat slaan we dan maar over. Misschien ku n je hier tempereren met een andere likeur of een sapje, maar wij hebben dat niet gedaan.
Nu gaat de botercrème er op. We spuiten, net als Robert, in repen. We merken wel dat we wat weinig hebben. De volgende keer zou ik toch wat meer maken. Misschien komt dat omdat ons bakframe groter is. Dan gaat de derde laag biscuit er op. Stevig aandrukken. Dan til je het frame op.

Tot zover gaat het dus prima! Nu moeten we gaan snijden. We snijden nog wat stukjes netjes bij aan de zijkant. Dan snijden we er 8 stukjes uit. Ze zijn niet allemaal even groot, maar het komt wel in de buurt. Ze gaan de koelkast in om wat steviger te worden.

We gaan de marsepein uitrollen. Rol een grote plak uit van 17 x  56 cm. Smeer deze licht in met botercrème, wij hadden niet veel meer over, dus dat was een beetje lastig.
Door de warmte is de marsepein bij ons erg plakkerig, dus dat gaat wel wat lastig. We doen het dus in delen. We rollen telkens een stukje marsepein uit voor 2 mergpijpjes tot we alle mergpijpjes ingerold hebben.

img_1058bn

Zorg dat de naden aan de onderkant, goed op elkaar aansluiten en niet overlappen, want dan ziet het er niet mooi uit. Dat ging bij ons heel goed. Snijd steeds bij elk mergpijpje een randje van de zijkanten weg, zodat ze mooi zijn afgewerkt.

Dan de mergpijpjes nog heel even in de koelkast.

Wij hebben smeltchocolade gebruikt. Deze hebben we verwarmd in een chocolade smeltertje, maar dit kan natuurlijk ook gewoon “au bain marie”.

We dippen de mergpijpjes aan de ene kant in de chocolade. Goed uitkijken dat je niet knoeit, want anders komt er misschien chocolade op de middenkant van de mergpijp, dat is niet mooi. dus voorzichtig! Even laten staan en dan de andere kant ook voorzichtig indopen!
Nou, dat ging best goed, ze zien er eigenlijk best mooi uit! Jippie!!

img_1092bn

img_1090n

Al met al nog best een klusje hoor! Wij snappen best dat dit heel lastig is onder zo’n hoge tijdsdruk in het programma! Maar wel heel leuk om te doen en de mergpijpjes waren heeeeeel erg lekker!! Dus zeker aan te raden!

Ga jij het ook proberen?

Liefs Ria & Laura

Facebook0
Youtube47
Pinterest100
Instagram654

6 Comments

  1. Esther says

    hoi ik ben dol op mergpijpjes ,ik ga ook proberen,is niet goed voor mijn lijn,maar voor deze keer muhhhhh

  2. Leuk idee! Ik maak elke week iets van HHB en blog daar dan over op mijn site, maar de mergpijpjes durfde ik niet aan. Wel oa de sticky toffee en het bloembrood.

  3. Pingback: Review: Heel Holland Bakt Mee – Liefde voor bakken

  4. Pingback: Best bekeken artikelen van september – Liefde voor bakken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *