Oud & nieuw, Taarten zonder oven
comment 1

Lotus speculoos cheesecake

Wij zijn afgelopen 10 december naar  het Allerhande kerstfestival geweest. Was erg leuk, evenals vorig jaar. Lekker veel proeven, ideeën opdoen, en recepten meenemen. Op dit festival was ook een stand van de Lotus speculoos koekjes en speculoospasta. Ook hebben we daar een lekker koffielikeurtje geproefd. Die heb ik (Ria) inmiddels voor mijn verjaardag gekregen. Dus geïnspireerd door de speculoos recepten en de koffielikeur hebben we zelf een lekker recept in elkaar geflanst.

Het is een nobake cheesecake geworden! Lekker fris en vooral niet te zwaar. Een prima taart voor oudjaarsavond dus. Want dan houd je nog wat ruimte over voor de oliebollen! Ook lekker!

Dat Allerhande Kerstfestival is trouwens echt een aanrader. Je hebt dan een afdeling voor ontbijt, een afdeling met voorgerechten, een plein vol met hoofdgerechten en een nagerechtenhoek. Buiten is het “borrelplein”. En alles kan je proeven! Het was wel erg druk, dus als er volgend jaar nog meer mensen naartoe gaan, dan is het nog drukker, haha. Maar wij gaan in ieder geval volgend jaar weer! Als wij daar zo rondlopen, dan krijgen we meteen superveel nieuwe ideeën! En de ‘toetjeshoek’ is onze favoriet!

Benodigdheden:

  • Een springvorm van 24 cm, bekleed met bakpapier
  • 1 pakje Lotus speculooskoekjes
  • 110 gram margarine
  • 250 gram mascarpone
  • 200 gram roomkaas (wij nemen altijd de goedkope van Albert Heijn, zuivelspread)
  • 250 ml verse slagroom, minimaal 35% vet.
  • 50 gram witte basterdsuiker
  • 3 eetlepels koffielikeur (wij hebben de Warninks Almond Dream gebruikt)
  • 2 eetlepels Lotus speculoospasta
  • 5 blaadjes gelatine

Voor de decoratie:

  • 3 eetlepels speculoospasta
  • Een aantal speculooskoekjes om in de taart te steken.
  • Spuitzak met een klein rond spuitmondje (bijvoorbeeld no. 4 van Wilton)
  • klein stukje witte fondant
  • uitsteker sterretje
  • goudpoeder

Aan de slag:

1. Bekleed de bakvorm met bakpapier en zet deze opzij. Maal de koekjes fijn met een staafmixer. Als je die niet hebt, kun je de koekjes ook in een plastic zakje doen en dan met een deegroller fijnmaken door er stevig overheen te rollen.

Smelt de boter in een pannetje. Doe de koekjeskruim in een kom en giet de gesmolten boter er overheen. Roer dit goed door en schep dit dan in de bakvorm. Spreid het goed uit en druk het glad met de achterkant van een lepel. Zet het een poosje in de koelkast om mooi stevig te worden.

2. Week voor de vulling de gelatine 10 minuten in koud water. Zorg dat de mascarpone en de roomkaas op kamertemperatuur zijn (Anders kan het gaan schiften als je de slagroom toevoegt). Klop de mascarpone los met een mixer, voeg de roomkaas toe en klop dit samen tot een smeuïg mengsel. Voeg de basterdsuiker toe en klop nog even door.

Klop de slagroom bijna stijf. Zorg dat de kom en de gardes goed koud zijn voor je gaat kloppen. Voeg dan beetje bij beetje de slagroom toe aan het roomkaasmengsel. Telkens een schepje slagroom toevoegen en er voorzichtig door kloppen. Maak twee eetlepels speculoospasta een klein beetje zacht in de magnetron en voeg toe aan het mengsel. Klop erdoor. Voeg dan nog de koffielikeur toe, meng die er ook door.

Knijp de gelatineblaadjes uit. Verwarm 50 ml water in een pannetje. Breng het aan de kook en zet het vuur uit. Laat dit een paar seconden staan zodat het zeker niet meer kookt. Los dan de blaadjes gelatine er één voor één in op. Roer telkens goed door. Zorg dat alle blaadjed goed opgelost zijn! Laat dit circa 5 minuutjes afkoelen en schenk het dan voorzichtig, beetje bij beetje, bij het roomkaasmengsel. Klop het er voorzichtig door.

Dan schenk je deze vulling over de koekjesbodem. Schud een beetje met de vorm zodat de bovenkant een beetje glad wordt. Laat dit een uurtje of 2 opstijven in de koelkast.

3. Dan de decoratie. Breek een aantal speculooskoekjes doormidden en steek ze in groepjes van twee in de taart. Doe wat speculoospasta in een schaaltje en verwarm het in de magnetron. Doe het in de spuitzak en schrijf hiermee “Happy New Year” op de taart. Of iets aders kan natuurlijk ook!!

Dan heb ik nog een paar sterretjes uitgestoken met witte fondant, deze heb ik met goudpoeder een beetje goud gekleurd  en op de taart gelegd. Dan heb je iets meer een feestelijk effect!

De taart is superlekker! Dus een aanrader!

Wij wensen iedereen een hele fijne jaarwisseling, kijk goed uit met vuurwerk en geniet van elkaar!!!

Liefs Ria & Laura

Facebook0
Youtube47
Pinterest100
Instagram654

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *