Vlaaien
Leave a comment

Kerstvlaai met appel en pecannoten

DSCN4181bn

Afgelopen maandag  hebben we al een basisrecept voor een vlaaibodem online gezet, dus dan is het nu tijd voor de vlaai die we daarvan hebben gemaakt. En aangezien het bijna kerst is, leek het ons een goed idee om een mooie kerstvlaai te maken! Inclusief lekkere vulling!

Ik heb een tijdje zitten denken wat voor vullingen ik zou kiezen. Liefst twee vullingen, zodat de taart lekker veel smaak krijgt. Dus bedacht ik om eerst een laag banketbakkersroom te doen en daarna iets met fruit. En omdat het herfst is, kies ik voor appeltjes, kaneel, rozijnen en pecannoten. Dat laat ik dan lekker pruttelen op het vuur. Kortom, heerlijk!

Het wordt een kersttaart, dus leek het mij een leuk idee om sterren van marsepein uit te steken. En als je deze taart in een andere tijd wilt maken, laat je die sterren gewoon weg. Lijkt me geen probleem.

Wat heb je nodig:

  • 1 Vlaaivorm met uitneembare bodem.
  • beetje margarine om in te vetten.

Voor de vlaaibodem:

  • 225 gram bloem
  • 150 gram boter of margarine
  • 100 gram poedersuiker
  • snufje zout
  • 1 ei
  • 1 zakje vanillesuiker
  • een klein scheutje rum aroma Dr Oetker

Voor de banketbakkersroom:

  • 175 ml melk
  • 20 gram custard
  • 20 gram fijne suiker
  • 1/2 vanillestokje of 2 zakjes vanillesuiker
  • 30 ml crème fraîche (op kamertemperatuur)

Voor de appelvulling:

  • circa 500 gram appels
  • 75 gram pecannoten
  • 75 gram rozijnen
  • 75 gram bruine basterdsuiker
  • 1/2 kaneelstokje
  • 20 gram margarine

Voor de decoratie:

  • blanke marsepein, ongeveer 100 – 150 gram.
  • één of enkele ster uitstekers.

Aan de slag:

1. Maak eerst de vlaaibodem zoals aangegeven in dit basisrecept. Laat deze afkoelen.

2. Ondertussen maak je de banketbakkersroom. Meet hiervoor de 175 ml melk af. Doe de custardpoeder in een klein kommetje en giet hier een beetje van de melk bij. Roer dit goed door met een kleine garde, tot een glad papje. Verwarm dan de rest van de melk met de suiker en de vanillesuiker of het vanillestokje, tot net aan de kook. Haal meteen van het vuur af en giet een deel hiervan bij het custard papje. Roer dit goed door en giet dan alles weer in het pannetje bij de rest van de melk. Laat dit onder goed roeren weer aan de kook komen. Laat het heel kort binden, blijf vooral goed roeren, en haal van het vuur af. Verwijder eventueel het vanillestokje. Je hebt nu een een smeuïg, glad mengsel. Giet dit uit op een bordje en wikkel er plastic folie omheen. Zo krijg je geen vel er op. Laat dit afkoelen tot kamertemperatuur.

4. Mix dit dan nog even goed los en voeg 30 ml crème fraîche toe, klop dit erdoor. Vul dan de afgekoelde vlaaibodem ermee. Zie foto.

5. Vervolgens ga je aan de slag met de vulling. Schil de appeltjes en snijd ze in kleine stukjes. Doe ze in een steelpan. Week de rozijnen even en laat ze uitlekken. Voeg ze dan toe aan het appelmengsel.
Hak de pecannoten fijn en voeg deze toe aan het appelmengsel. Doe er dan nog een half kaneelstokje bij en de bruine basterdsuiker, de boter en een klein scheutje rumaroma. Deksel er op en laat dit ongeveer 10 minuten pruttelen. Roer af en toe door.

Zet het vuur uit. Als het mengsel erg nat is, kun je het een beetje binden door een heel klein beetje bloem toe te voegen en erdoor te scheppen. Laat het geheel afkoelen en verwijder het kaneelstokje. Verdeel de vulling dan over de banketbakkersroom.

6. Kneed de marsepein even goed door en rol uit tot een lap. Steek met de uitstekers een aantal sterren uit en verdeel deze over de vulling! Leef je uit. Ik heb er maar een paar op gedaan, maar je kunt er ook meer op doen. Misschien een leuk “klusje” voor de kids? Hebben ze ook mee geholpen!

Het is een lekkere taart! De pecannoten geven een lekkere “crunch” aan de vulling!

Dus bakken maar!

Liefs, Ria

Facebook0
Youtube47
Pinterest100
Instagram654

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *