Taarten met oven
Leave a comment

Karamel dripcake met banaan

Karamel driptaart

Deze taart hebben we begin maart gemaakt en was de derde taart voor de verjaardag van Jan (vader/manlief). Een heerlijke karameltaart met een karameldrip. Zal beslist in de smaak vallen bij de karamelliefhebbers!

Deze taart hebben we lekker hoog gemaakt. Dat ziet er mooi uit met een karameldrip. Bovenop wat leuke decoratie, maakt de taart extra chique en mooi. We gebruiken de karamelsaus van het recept dat we onlangs geplaatst hebben, maar we maken deze dan wel wat dunner, zodat we een mooie drip kunnen creeëren die helemaal naar beneden loopt. Dat ziet er extra mooi uit.

Karamel dripcake met banaan

Ingrediënten

Voor het deeg:

 • 7 eieren
 • 220 gram suiker
 • 140 gram bloem
 • 80 gram maizena
 • snufje zout

Voor de vulling:

 • circa 4 bananen
 • 250 ml slagroom
 • een beetje karamelsaus

Voor de botercrème:

 • 250 gram boter of margarine
 • 500 gram suikerbakkerspoeder
 • 1 eetlepel melk

Voor de decoratie:

 • één portie karamelsaus
 • diverse decoratie zoals bijvoorbeeld merenguetoefjes, slagroomtoefjes of botercrèmetoefjes
 • stukjes Lonka karamel
 • verder eventueel wat chocoladestukjes of andere decoratie

Extra:

 • één of twee dezelfde bakvormen van 20 cm

Aan de slag

 1. Begin met het maken van de biscuitlagen. Ik wil graag 4 lagen, omdat het een hoge taart moet worden. Dus dan is het handig om twee bakvormen te gebruiken.

 2. Gebruik hiervoor het basisrecept voor biscuittaart en verdeel het deeg over twee vormen. Als je maar één vorm hebt, kun je de taarten ook achter elkaar bakken. Bak de beide taarten tegelijk in de voorverwarmde oven van circa 175 graden. Bak ze in ongeveer 25-30 minuten gaar.

 3. Je kunt er ook voor kiezen om de taart in één keer te bakken. In dat geval moet je wel wat minder deeg maken en doe je al het deeg in één bakblik en bak je maar één taart. Dan wordt het waarschijnlijk een taart van drie lagen.

 4. Laat de taarten afkoelen op een taartrooster.

 5. Maak ondertussen de karamelsaus. Gebruik dit recept, maar voeg nu wel iets meer melk toe en iets meer Bailey’s. De saus moet wel wat dunner worden.

 6. Maak ook de botercrème. Doe 250 gram boter in de kom, zorg dat de boter zacht is. Weeg de suikerbakkerspoeder af en zeef het. Klop de boter zacht met de mixer of de keukenmachine. Klop ca twee minuten. Voeg dan geleidelijk de suikerbakkerspoeder toe. Mix telkens goed door. Voeg een eetlepel melk toe. Mix alles nog even door.

 7. Klop de slagroom stijf met een beetje poedersuiker (zorg dat de gardes goed koud zijn). 

 8. Snijdt de bananen in plakjes en doe ze in een kom. Voeg wat citroensap toe en schep dit door.Dan worden de banaanplakjes niet zo snel bruin.

 9. Dan gaan we de taart opbouwen: leg de onderste taartlaag op een plateau of taartbord. Kijk even goed welke laag je onderop doet.

 10. Doe de botercrème in een spuitzak en spuit een ring van botercrème op de eerste laag en spuit dan binnenin een zigzag van slagroomstrepen. Leg daar een aantal plakjes banaan op.

 11. Doe een beetje van de karamelsaus in een plastic flesje met puntige spuitdop of gebruik ook hiervoor een spuitzakje. Spuit wat karamelsaus over de banaanplakjes.

 12. Leg hier de tweede plak biscuit op. Spuit weer een ring van botercrème. En spuit daarbinnen repen van slagroom. Leg hier weer plakjes banaan op en schenk daar een beetje karamelsaus over. Dan de derde biscuitlaag. Herhaal de stappen van de vulling en leg er dan de bovenste laag biscuit op.

 13. Dan gaan we de taart besmeren met de rest van de botercrème. Spuit hiervoor botercrème aan de zijkanten van de taart en ook bovenop de taart. Strijk de botercrème glad met een schraper met een gladde, rechte zijkant.

 14. Strijk ook de botercrème aan de bovenkant glad. Nu zit er een eerste laag op, de zogeheten “crumb coat”. Zet de taart even in de koelkast, dan kan de botercrème een beetje uitharden.

 15. Dan smeer je een tweede laag botercrème er over en strijk deze mooi glad. Doe dit zo netjes mogelijk. Zet de taart weer een half uurtje in de koelkast. Dan gaan we de drip maken. Zet de taart op een draaiplateau.

 16. Test eerst even of de karamel niet te dik of juist te dun is. Als de saus te dun is, kun je deze opnieuw verwarmen en nog een klontje boter toevoegen. Dan moet de saus wel weer helemaal afkoelen voor je deze gaat gebruiken. Als de saus te dik is, moet je deze ook verwarmen en nog wat warme melk toevoegen, doe vooral niet teveel. Ook dan moet de saus weer helemaal afkoelen.

 17. Schep met een lepel wat karamel over de taart, zorg dat de bovenkant goed bedekt wordt. Laat het er nog niet overheen lopen. Als de hele bovenkant bedekt is, ga je heel voorzichtig met de spuitfles wat over de rand spuiten, zodat je mooie dunnen lijnen van karamel hebt die naar beneden lopen.

 18. Kijk zelf hoeveel drip sporen je wilt spuiten. Je kunt ook een beetje van de karamel die bovenop de taart ligt, over de rand laten lopen. Ook dan krijg je mooie dripranden, maar die worden dan vaak wel wat dikker.

 19. Als je klaar bent met de drip, laat je de karamel een tijdje drogen.

 20. Versier de taart dan met bijvoorbeeld wat merenguetoefjes en verkruimelde Lonka karamelsnoepjes. Als je geen merenguetoefjes hebt, spuit je wat slagroomtoefjes of botercrèmetoefjes op de taart. Strooi er wat van de, in klein stukjes gesneden karamelblokjes overheen.

Als het goed is, heb je nu een prachtige taart met karameldrip. Wij vinden het altijd super leuk om dit soort spektakel stukken te maken. Binnenkort maken we er weer eentje met chocolade!

Als je deze taart hebt gemaakt, wil je ons dat dan laten weten? We zijn heel erg benieuwd!

Liefs, Ria & Laura

Facebook0
Youtube110
Pinterest252
Instagram999

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.