Koekjes
Leave a comment

Heel Holland bakt – wij bakken mee! – Utrechtse spritsen

Spritsen

Sinds een paar weken is er weer een nieuwe serie bezig van Heel Holland Bakt! Super leuk programma met heel veel hele leuke opdrachten, waaronder natuurlijk de “technische opdrachten”. Wij vinden het heel leuk en leerzaam om een aantal van deze opdrachten na te maken! We leren daar heel veel van en we willen jullie laten zien hoe het ons daadwerkelijk afgaat!

De tweede week moesten de kandidaten Utrechtse spritskoeken bakken. Deze zagen er heerlijk uit en wij hebben besloten om deze technische opdracht na te maken. Er is nu ook een App van Heel Holland bakt, en daarop wordt deze technische opdracht voorgedaan door Robèrt van Beckhoven. Altijd leuk om naar te kijken. Het wordt erg leuk en duidelijk uitgelegd. Het lijkt dan ook altijd heel gemakkelijk, maar is dat wel zo?

Wij hebben dit recept nagemaakt, hierbij hebben we gekeken of het aan de hand van de uitleg, ook goed na te maken is.

Hier volgen nog even de benodigdheden:

 • 150 gram witte basterdsuiker
 • 210 gram boter
 • 25 gram ei
 • 5 gram zout
 • 5 gram citroen (rasp)
 • 250 gram (Zeeuwse)  bloem

Voor de chocolade:

 • 300 gram pure chocolade
 • cacaoboter

Verder:

 • 1 bakplaat
 • 1 vel bakpapier waar je stroken uit kunt knippen

Oke, we gaan beginnen:

Zorg dat de boter goed zacht is (wij hebben trouwens margarine gebruikt).

Maak een wrijfdeegje: leg de boter op je werkblad, voeg zout, citroenrasp en suiker toe en wrijf even door. Voeg daarna 25 gram ei toe en wrijf het goed door het botermengsel. Goed wrijven, en niet te kort, zegt Robert. Dus dat hebben we dan ook even flink gedaan. Het is slim om je ene hand schoon te houden, dan kun je beter het deeg telkens wat bij elkaar schrapen. Robert doet dat met een deegschraper en dat gaat prima! Hier ging het bij ons niet helemaal goed: wij hadden het filmpje gebruikt en daar zijn ze vergeten te melden dat je de 25 gram ei moet toevoegen. Dus hadden wij dat ook niet gedaan.

Toen de bloem erbij, paas daarna merkten we dat de 25 gram ei er nog stond, dus dat hebben we er toen doorgemengd. Dat ging prima, dus ik denk dat t niet echt een probleem was. Al met al een zacht deeg. We hebben dit in de spuitzak gedaan met spuitmondje 1M , een kartelspuitmondje.

Laura heeft intussen de bakplaat klaargemaakt: dat doe je als volgt:

 • Vet je bakplaat in.
 • Knip 3 lange stroken van ongeveer 5 centimeter breed uit je bakpapier.
 • Leg deze op je bakplaat en strooi vervolgens bloem over de hele bakplaat.

Dan haal je de stroken weg en spuit het deeg er in drie lange banen op. De bloem voorkomt dat de koekjes gaan ‘drijven’. Dat was best zwaar, het deeg is redelijk stevig en je moet echt hard knijpen om mooie spritsstroken te krijgen. Maar het is gelukt!

Nu gaan we bakken:

 • Zet de spritsen in de oven op 165 graden. Bak in ongeveer 20 minuten af.

Dat ging goed, alleen de spritsen liepen toch nog wel een beetje uit. Dat was jammer. Hadden we meer bloem op de bakplaat en de stroken moet strooien? Maar ondanks dat, zagen ze er toch wel mooi uit. Ze waren alleen wat groot.

 • Let op: snijd de spritsen terwijl ze nog heet zijn, dat voorkomt gebrokkel.

Dat is goed gelukt. De randjes er af en dan 4 maal doormidden. Je hebt dan 12 spritsen.

Dan de chocolade:

 • Verwarm de callets au bain marie in een pannetje op een matige temperatuur. Laat hem nooit boven de 50 graden komen dan verliest hij z’n glans.
 • Als de chocolade te dik is kun je eventueel wat gesmolten cacaoboter toevoegen. Koel tot rond de 28 graden.

Wij hebben in plaats van cacaoboter, een beetje kokosvet gebruikt. Dat gaat ook goed. We hebben niet getempereerd met een marmerplaat, maar daarvoor in de plaats wat koude chocolade callets extra toegevoegd, om op die manier de temperatuur van de chocolade te laten dalen. De uitleg met de marmerplaat was wel heel duidelijk, maar wij wilden hier wat tijd besparen, omdat we op deze dag nog twee chocoladerecepten hadden gemaakt.

Let er ook op dat je de chocolade in een bakje giet, waar de koekjes goed zijn in te dopen. Onze spritsen waren best groot en we hadden eerst een te klein bakje. Daardoor hebben we een paar koekjes rechtop in de chocolade gedoopt. Daarna hebben we een ander kommetje gepakt en daardoor konden we de volgende koekjes wel schuin indopen.

Het zijn echt heerlijke spritskoeken geworden! Dat netjes indopen van de chocolade is nog best lastig, maar het was erg leuk om ze te maken! Het was de eerste keer dat we zo’n wrijfdeegje hebben gemaakt! Dus we hebben weer wat bijgeleerd!

Nu willen we ook graag de chocolade zoenen gaan maken, dus even kijken wanneer we dat weer gaan doen. Deze opdrachten doen we het liefst samen, dus we moeten even kijken wanneer we daar tijd voor hebben. Dus als jullie dit soort artikelen leuk vinden, gaan we zeker nog meer receptjes uitproberen van Heel Holland Bakt! Houdt de site in de gaten!

Liefs Ria & Laura

Facebook0
Youtube110
Pinterest252
Instagram999

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.