Hartige baksels
Leave a comment

Hartige vlaai met spinazie en zoete aardappel

We hebben dit keer weer eens een hartige taart gemaakt. Altijd lekker! Vooral heel handig als je weinig tijd hebt. Je kunt m gemakkelijk van te voren maken, dan hoef je de taart alleen nog maar even op te warmen als je wilt eten.

Meestal gebruik ik een gewone springvorm als ik een hartige taart maak. Nu heb ik een keer gekozen voor een vlaaivorm. Het is dus een hartige vlaai! Voor deze vlaai had ik alles al in huis, dus kon ik meteen beginnen. Bladerdeeg heb ik altijd in de vriezer liggen, ook spinazie had ik op voorraad. Kruidenkaas hebben we ook meestal wel en de spekjes en de zoete aardappel had ik ook nog liggen. Gemakkelijk dus, kon ik meteen beginnen!

Hartige vlaai met spinazie en zoete aardappel

Ingrediënten

 • 12 blaadjes bladerdeeg
 • een beetje paneermeel
 • 250 gram gerookte spekreepjes
 • circa 100 gram kruidenkaas
 • circa 450 gram diepvries spinazie
 • circa 350 gram zoete aardappel
 • peper en zout
 • 1 geklutst ei
 • vlaaivorm van circa 30 cm doorsnee (liefst met losse bodem)

Aan de slag

 1. Vet de vlaaivorm in met een beetje margarine.

 2. Ontdooi 12 plakjes bladerdeeg, leg ze los van elkaar op een plank. Gebruik ongeveer 6 plakjes om de bodem en de rand van de vlaaivorm te bekleden. Zorg dat alles goed bedekt is.

 3. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Strooi een laagje paneermeel op de bodem. Dat voorkomt dat de taart op de bodem te nat wordt.

 4. Bak de spekjes uit in een koekenpan. Laat ze daarna uitlekken op wat keukenpapier. Ontdooi de diepvriesspinazie. Laat de spinazie daarna goed uitlekken met een zeef. 

 5. Schil de zoete aardappelen, snijd ze in stukjes en kook ze 8 minuten. Giet ze daarna af en laat een beetje afkoelen. We gaan de taart vullen: schep de kruidenkaas op de bodem en probeer deze zo goed mogelijk uit te smeren.

 6. Verdeel de spekjes over de kruidenkaas. Schep dan de stukjes zoete aardappel er over. Verdeel dan de goed uitgelekte spinazie er over. Dan een beetje peper en zout over de spinazie.

 7. Schenk de helft van het geklutste ei over het geheel. 

 8. Neem vervolgens de rest van het bladerdeeg en bekleed hiermee de bovenkant van de vlaai. Zorg dat alles goed bedekt is. Neem een kwastje en bestrijk de bovenkant met de rest van het geklutste ei.

 9. Bak de taart gaar in circa 45 minuten in een voorverwarmde oven van circa 190 graden. Let wel even op dat de bovenkant niet te donker wordt. Zet eventueel de oven iets lager als dat nodig is.

Eet deze hartige taart warm, als je de taart van te voren maakt, zet hem dan vlak van te voren nog een kwartiertje in de oven. Eet smakelijk!

Liefs, Ria & Laura

Facebook0
Youtube110
Pinterest252
Instagram999

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.