Klein gebak, Sinterklaas
Leave a comment

Gevulde speculaas

Eindelijk heb ik zelf een keer gevulde speculaas gemaakt! Dit wilde ik vorig jaar ook al doen, maar het kwam er niet van. Afgelopen week hebben we het recept geplaatst van de amandelspijs. Deze heb ik twee dagen in de koelkast laten liggen, zodat de smaak nog beter wordt!

De amandelspijs die we eerder online hebben gezet gaan we nu gebruiken voor dit recept voor gevuld speculaas. Dit recept is vrij eenvoudig te maken. Het enige lastige is, dat je even goed moet opletten wanneer je de koek uit de oven haalt. Laat hem vooral niet te hard worden, want bij het afkoelen wordt hij sowieso nog wat steviger. Dus als de amandelen mooi goudbruin zijn en de speculaas is niet al te zacht meer is, dan kan ie er uit!

Dus wanneer je dit recept voor gevuld speculaas wilt gaan maken, moet je eerst dit recept voor amandelspijs maken. Let wel op dat amandelspijs het lekkerst is als je dit een paar dagen laat staan! Dit recept vereist dus wel wat planning!

Dit heb je nodig:

  • 250 gram bloem
  • 3 theelepels bakpoeder
  • 175 gram boter of margarine
  • 125 gram bruine basterdsuiker
  • 8 gram speculaaskruiden (= iets meer dan een eetlepel)
  • snufje zout
  • een stuk amandelspijs
  • 1 klein losgeklopt ei
  • evt een paar eetlepels water
  • een aantal gepelde amandelen ( voor de garnering)

Zó maak je dit:

  1. Splijt de amandelen in tweeën en leg ze opzij.
  2. Roer de bloem, de bakpoeder, de basterdsuiker, het zout en de speculaaskruiden goed door elkaar in een kom. Voeg de boter toe en snijd deze met twee messen in kleine stukjes. Kneed dit dan met een koele hand (houd even onder de koude kraan) tot een soepele deegbal.
  3. Laat dit circa een half uur rusten in de koelkast.
  4. Bestuif dan de aanrecht met een beetje bloem. Deel de deegbal in twee delen en rol beide delen uit tot een vierkante of rechthoekige plak met een dikte van ongeveer 3/4 cm. Zorg dat de plakken even groot zijn.
  5. Leg een bakplaat klaar en bekleed deze met een vel bakpapier. Leg hier één van de plakken deeg op.
  6. Neem de amandelspijs en meng hier ongeveer de helft van het losgeklopte ei doorheen  en eventueel een eetlepel water. Meng dit met een vork. De amandelspijs moet zo wat smeerbaarder worden. Voeg eventueel nog een eetlepel water toe.
  7. Leg de amandelspijs op de deegplak en strijk dit gelijkmatig  uit zodat overal ongeveer evenveel spijs zit.
  8. Leg de tweede plak deeg hier op. Bestrijk dit met ei.
  9. Druk de halve amandelen gelijkmatig in het deeg. Bestrijk ook deze amandelen met de rest van het ei. Laat dit zo ongeveer een half uur tot een uur rusten.
  10. Verwarm de oven voor op ca 170 graden. Een hete lucht oven moet wel wat lager.
  11. Doe de bakplaat in de oven en bak de speculaas in circa 35 minuten gaar. Het gebak is gaar als de amandelen goudbruin zijn.
  12. Haal de speculaas uit de oven en snijd meteen de randen bij, zodat je een mooie rechte gevulde speculaas hebt. Eventueel maak je vast voorzichtig met een mes een snijrand in de speculaas zodat je 16 vierkantjes krijgt. Met dan op elk vierkantje een halve amandel. Zo kun je later precies zien waar je moet snijden.
  13. Laat de speculaas afkoelen op de bakplaat.

Nou, de gevulde speculaas is echt veel lekkerder dan die uit de winkel. Dat was natuurlijk al wel te voorspellen, maar echt heerlijk! Mijn man is er vooral heel gek op en dus zal ik deze nog wel vaker maken.

Liefs, Ria

 

Facebook0
Youtube78
Pinterest176
Instagram803

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *