Bakmixen
comments 2

Getest: bakmix voor bananenbrood

img_1850bn

Als verpleegkundige werk ik veel wisselende diensten. Met nachtdiensten is het soms lastig om voldoende te eten, omdat ik ’s nachts echt geen zin heb om hele maaltijden weg te werken. Daarom maak ik vaak wat gezondere snacks, zoals bijvoorbeeld bananenbrood, om toch voldoende binnen te krijgen. Maar wat nét wat aantrekkelijker is dan een boterham of bordje warm eten. Dit keer test ik of bananenbrood van een bakmix nét zo lekker is als vers bananenbrood! Kijken jullie mee?

Bakmix voor bananenbrood, ik had er nog nooit van gehoord. Maar toen ik het zag, werd ik wel meteen nieuwsgierig. Is deze bakmix net zo lekker als zelf een bananenbrood maken? En is het ook makkelijker? Ik probeerde het uit!

img_1825bn

Het gaat om een mix voor bananenbrood van het merk ‘Brand New Cake‘. Brand New Cake maakt nog veel meer bakmixen en vullingen, zoals een mix voor biscuit of een mix voor botercrème.

De mix voor bananenbrood zit in een zak, zoals we van meerdere bakmixen gewend zijn in de bakwereld. In deze zak zit 800 gram mix. Op de achterzijde staat welke ingrediënten je zelf nog moet toevoegen en hoe je de bananenbrood moet maken. Klinkt niet moeilijk, dus ik ging aan de slag.

Wat mij als eerst opvalt is dat ik niet duidelijk op de verpakking kan vinden voor hoeveel broden deze mix is. In eerste instantie zou ik namelijk denken dat 800 gram mix (plus nog alle andere ingrediënten) veel te veel is voor één brood. Ik heb namelijk aan één bananenbrood al veel te veel in mijn eentje, ik zit er niet op de wachten om er meerdere bananenbroden aan over te houden. Dus doe ik bij voorbaat alle ingrediënten door de helft, en gebruik ik dus maar de helft van de mix. Zo kan ik er nog een keertje gebruik van maken.

Het maken zelf is heel eenvoudig: je prakt de bananen (zorg wel dat ze rijp zijn, maar dat geldt eigenlijk altijd bij bananenbrood), doet er de mix, water en olie bij en mixen maar. Makkelijker kan je het eigenlijk niet maken. Ik bedacht me dat het leuk zou zijn om mijn mini cake vormen erbij te pakken, is een stuk makkelijker bewaren dan één grote cake. En het is weer eens wat anders.

img_1828n

De helft van de mix is voldoende voor twee kleine cake-vormpjes. Ik vul ze voor 2/3 met het mengsel en zet ze in de oven.

Hierna werd het eigenlijk pas ingewikkeld. Op de verpakking staat dat een normale maat bananenbrood ongeveer 70 minuten op 160 graden moet. Lijkt mij sowieso al veel te lang, maar zeker nu ik twee kleine broden maak. En daarnaast heb ik een heteluchtoven, wat maakt dat de temperaturen nooit helemaal gelijk zijn aan een elektrische oven.

Bij de eerste ronde begon ik 30 minuten op 160 graden, en vervolgens nog 10 minuten op 140 graden. De mini bananenbroodjes kregen al heel snel een soort bult in het midden. Waarschijnlijk omdat 160 graden toch te hoog is en waardoor het deeg dus te snel rijst. Dus maak ik toch nog een tweede ronde, om te kijken of het beter gaat als ik ze vanaf het begin af aan op 140 graden bak.

Deze ronde lijkt in het begin beter te gaan, maar uiteindelijk krijgen ook deze twee bananenbroden een bult. Dit keer duurde het wel langer tot de bult werd gevormd. Veel lager had ik niet kunnen gaan met mijn oven, aangezien de volgende stand pas weer 100 graden is.

img_1845bn

 

Mijn mening

Zo’n rare bult is natuurlijk niet heel charmant. Maar dat gezegd, is een bananenbrood nou ook niet echt iets wat je serveert omdat ie er zo mooi uitziet. Zeker dit keer niet, omdat ik ze heb gebakken voor mijn nachtdiensten.

Verder valt het op dat de bananenbroodjes een beetje de structuur hebben van een cake. Normaal is bananenbrood vrij compact. Deze zijn juist wat lichter en luchtiger. Ik vind het persoonlijk niet vervelend!

De smaak is daarom ook wat minder intens dan wanneer je zelf een bananenbrood maakt. De luchtigheid lijkt ook te zorgen dat de smaken wat minder heftig zijn. Vind ik ook wel lekker! Maar ik kan me ergens voorstellen dat voor echte bananenbrood-fans dit een tegenvaller is.

Conclusie:

 • Makkelijk in gebruik
 • Niet veel ingrediënten nodig
 • Lichte en luchtige smaak, minder compact dan een bananenbrood normaal is
 • Grote hoeveelheid in één zak
 • Oventijden lijken niet helemaal te kloppen

img_1850bn

Ik denk dat ik de volgende keer wel weer een bananenbrood zonder mix ga maken. Niet vanwege de smaak of structuur, maar omdat ik het bakken zonder mix juist zo leuk vind! Maar ben je op zoek naar een makkelijke manier om een bananenbrood te maken? Dan is dit wat voor jou!

Liefs Laura

 

Facebook0
Youtube110
Pinterest252
Instagram999

2 Comments

 1. peter van Eijden says

  ik lees altijd meer veel belangstelling je recepten met commentaren. Ach ja, het is leuk om wat te experimenteren en ook leuk als je leest wat anderen er van bakken.Bananencake- brood en carrotcake zijn erg populair in Nederland en waarschijnlijk ook daarbuiten. Ik heb het vroeger al geleesrd van Amerikaanse meisjes die in Holland als trainee kwamen. Nu geef ik het recept wat ik gebruik.
  150 gr patentbloem( kwaliteit is per land verschillend?!)
  backingsoda, zout, citroenrasp, 2 tsp kaneel, 20 gr custard. Zeven.
  150 gr ei
  100 gr boter120 gr basterd suiker
  2 bananen
  50 gr gehakte walnoten
  Er zijn er die nog rozijnen toevoegen.
  rum
  Oven 160’C ( hetelucht.
  45 minuten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.