Cakes
comments 10

Frisse advocaatcake

Advocaatcake

In het weekend is een plakje cake bij de koffie altijd erg lekker! Dus bak ik geregeld een lekkere cake. Dit keer wilde ik weer eens iets anders verzinnen en kwam ik op het idee om een keer advocaat door de cake te doen. Leek mij erg lekker!


Ik vind advocaat erg lekker. Vorig jaar hebben we ook al eens een advocaatvlaai gemaakt voor de paasdagen en dat was een succes! Voor deze cake gebruiken we een normale langwerpige cakevorm van ongeveer 30 cm lang. Deze mag ook best iets kleiner zijn, dan wordt de cake gewoon wat hoger, geen probleem. Je kunt er ook altijd voor kiezen om de cake in een ronde vorm te bakken als je geen langwerpige cakevorm hebt. Het nadeel is alleen dat je dan geen mooie rechte plakjes kan snijden, maar meer puntjes. Wij hebben in ieder geval gekozen voor de langwerpige uitvoering.

Benodigdheden:

  • 1 langwerpige cakevorm van ongeveer 30 cm lang.
  • 250 gram boter
  • 250 gram fijne kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • snufje zout
  • 5 eieren
  • 250 gram bloem
  • 5 theelepels bakpoeder
  • 200 ml advocaat

Voor het glazuur:

  • een paar eetlepels advocaat
  • 50 gram suikerbakkerspoeder of poedersuiker

Aan de slag!

Mix in een kom de boter zacht. Voeg de fijne suiker en de vanillesuiker toe en mix dit een paar minuten goed door zodat het botermengsel romig en luchtig wordt. Voeg dan één voor één de eieren toe en klop telkens even door. Zeef de bloem met de bakpoeder en het zout. Mix dit voorzichtig door het deeg. Voeg dan de advocaat toe en mix dit ook voorzichtig door het deeg, niet langer kloppen dan nodig is, anders verliest het deeg zijn luchtigheid.

Vet de bakvorm in en bestrooi met een beetje bloem. Vul de vorm met het deeg. Bak dit in een voorverwarmde oven van ca 160 graden in circa 50 minuten tot een uur tot de cake mooi goudbruin is. Prik even in de cake om te kijken of de binnenkant goed gaar is. De prikker moet er droog uitkomen.

Voor het glazuur meng je de advocaat met de suikerbakkerspoeder. Kijk zelf even hoe dik je de glazuur wilt hebben. Je kunt altijd nog een heel klein beetje water toevoegen als hij niet goed vloeibaar is. Giet over de afgekoelde cake en laat dit een tijd staan.

Advocaatcake

Advocaatcake

Je zult merken dat de cake door het toevoegen van de advocaat lekker zacht is geworden. De advocaat overheerst niet heel erg, maar geeft net een frisse touch!

Zo heb je binnen een uurtje weer wat lekkers voor bij de koffie!

Liefs, Ria

Facebook0
Youtube110
Pinterest252
Instagram999

10 Comments

  1. Hallo Ria wat een heerlijke Avocaatcake lijkt me dit. Mmmm maar nu mijn vraag. Kan ik hem ook bakken in een Tulbandvorm? Fijne Sint. 😀

    • Hoi Astrid, hij is ook echt superlekker! Je kunt deze zeker ook in een tulbandvorm maken, maar dan moet je misschien wel de hoeveelheden iets aanpassen, want een tulbandvorm is vaak wel groter. Ik zou dan voor alles 300 gram nemen, en ook een ei meer. Dus 6 eieren. De advocaat zou ik denk ik hetzelfde houden, want dat is al best aardig wat.

  2. Jacolien says

    Hoi
    Bakblik zeker niet kleiner!
    Die van mij liep namelijk over..
    Is nu aan het afkoelen, maar ziet er op zich goed uit.
    Groetjes

      • Tineke says

        De mijne, precies volgens recept, ging er bijna overheen. Iets minder van alle ingrediënten is zeker mogelijk.

  3. Elly says

    Z A L I G met een toefje slagroom en geschaafde chocolade helemaal een traktatie.

  4. Margriet says

    Hoi ,

    ik zou deze graag willen maken als cupcakes…want mijn oven heeft nog wel eens kuren en dan wil een hele cake niet gaar worden. :( Voor ca. 10 cupcakes hoe moet ik dit recept dan aanpassen?

    Heb erg veel zin om deze te maken. Goed idee zeg met advocaat!

    Groetjes, Margriet

    • Hoi Margriet, ik heb dit nog niet eerder geprobeerd met cupcakes, maar ik denk dat ik zou gaan voor 3/5e deel van het recept, dus 3 eieren en 150 gram van de ingrediënten. Dan zou ik in verhouding wel wat minder advocaat doen. Bijvoorbeeld iets van 75 ml. Omdat je cupcakes altijd veel korter bakt, zou het kunnen dat ze anders te vochtig blijven. Je zult misschien wel iets meer dan 10 cupcakes maken uit dit recept, maar die kun je dan prima invriezen! Ik hoor graag of het gelukt is!Groetjes, Ria

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.