Cupcakes
Leave a comment

Chocolade kruimelcupcakes met banaan

Er was weer eens iemand jarig in de familie, dus wat denk je? Dan wordt er gebakken! Dit keer hebben we cupcakes gemaakt. Deze cupcakes hebben een kruimellaagje op de top. Verder zijn ze gevuld met slagroom en banaan. Dit alles zorgt ervoor dat het eigenlijk meer gebakjes ofwel kleine taartjes zijn geworden in plaats van cupcakes. Chocolade en banaan zijn een heerlijke combinatie. Dus dat wordt weer smullen!

Deze cupcakes hebben we in maart gemaakt toen mijn dochter Annika jarig was. Ik had toen niet alleen de chocolade kruimelcupcakes gemaakt, maar ook de Appel kruimel cupcakes! Zo had ik toen een leuke combinatie van twee verschillende smaken, voor ieder wat wils. Er is heerlijk van gesmuld! Dit recept is heel gemakkelijk, zeker als je al vaker cupcakes hebt gebakken. De slagroom en de banaan maken het cakeje lekker fris en smaakvol! Uiteraard kun je ook een andere fruitsoort gebruiken, met frambozen zal dit ook erg lekker zijn! Misschien een idee voor in de zomer?

Wat heb je nodig voor dit recept

Dit is voor circa 16 cupcakes.

  • Een bakvorm voor cupcakes
  • Bakingcups

Voor het kruimeldeeg:

  • 75 gram boter of margarine
  • 75 gram bloem
  • 1 eetlepel cacao
  • 75 gram fijne suiker
  • snufje zout

Voor het cupcakedeeg:

  • 250 gram boter of margarine
  • 250 gram fijne tafelsuiker
  • 4 eieren
  • 240 gram zelfrijzend bakmeel
  • 25 gram cacaopoeder
  • snufje zout
  • 50 ml slagroom

Voor de vulling:

  • 1 bekertje slagroom
  • 1 zakje klopfix ofwel klopvast.
  • 3 bananen
  • beetje citroensap (van een verse citroen of uit zo’n plastic flesje)
  • spuitzak
  • spuitmondje 1 M (dit is een kartelspuitmondje)

Aan de slag:

Zet de bakvorm klaar, doe de bakingcups in de bakvorm. Dit hoeven geen hele bijzondere bakingcups te zijn, want ze gaan er weer af na het bakken.

Klop de boter zacht met een mixer. Voeg de fijne tafelsuiker toe en klop dit geheel nog een paar minuten goed door. Weeg het zelfrijzend bakmeel af, en voeg daar de cacao en het snufje zout aan toe. Voeg één voor één de eieren toe.

Zeef het meel en voeg het beetje bij beetje toe aan het eimengsel. Meng dit er door, op de laagste stand. Niet langer kloppen dan nodig is, anders gaat het luchtige er weer uit. Voeg de 50 ml slagroom toe en meng er door.

Maak het kruimeldeeg. Hiervoor doe je de koude boter, de bloem, de cacao, het snufje zout en de suiker in een kom. Snijd de boter met twee messen in kleine stukjes. Meng dan alles door elkaar met je vinger, waarbij je de stukjes boter met je vingertoppen fijn maakt. Zodat het een kruimelig geheel wordt. Zet dit in de koelkast tot gebruik.

Dan gaan we de bakingcups vullen. Doe in elke bakingcup een laag gewoon deeg, ruim driekwart vol, zodat de cupcakes lekker groot worden. Dan schep je op het deeg een laagje kruimeldeeg. Zoveel er in past.

Bak de cupcakes in een voorverwarmde oven op circa 175 graden gaar in circa 20-25 minuten. Druk even op de cupcake om te voelen of ze stevig aanvoelen. Eventueel kun je ook even met een prikker er in prikken, moet droog er weer uit komen.

Laat de cupcakes afkoelen. Haal ze uit de vorm en zet ze op een plankje of taartrooster. Laat ze verder afkoelen. Haal de papieren bakvormpjes er af. Dan snijden we er een “dekseltje” af. Dit doe je door met een scherp mesje het bovenste deel er voorzichtig af te snijden.

Klop de slagroom stijf met wat poedersuiker en een zakje klopvast. Dan blijft de slagroom wat steviger. Pel de bananen, snijd ze in plakjes en doe ze in een kommetje, voeg daar wat citroensap aan toe en schep het er door. Dan worden de bananenplakjes niet bruin. Spuit een mooie toef op de cupcake. Leg er 3 a 4 plakjes banaan op, spuit daar nog een klein toefje op en druk dan het dekseltje er voorzichtig op.

Klaar zijn je bananengebakjes!

Veel plezier bij het maken,

Liefs Ria

Facebook0
Youtube47
Pinterest123
Instagram689

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *