Brownies zijn lekker, ijs is ook lekker. Maar de combinatie is nog lekkerder! Moet je echt een keer proberen! Het kan gegeten worden als nagerecht, maar ook als taartje bij de koffie. Maakt niet uit. Het is weer eens wat anders dan gewone taart.
De brownies zijn redelijk eenvoudig te maken. Zelf ijs maken kan natuurlijk ook, wij gaan ons daar over een tijdje ook eens goed in verdiepen. Maar voor nu hebben we gewoon een bak ijs gekocht bij de supermarkt. Toefje slagroom erbij en klaar is je taartje!
Ingrediënten
- een rechthoekige bakvorm, liefst met lage zijkant. Ik heb een vorm van circa 32 x 22 cm
- 150 gram boter of margarine
- 150 gram pure chocolade
- 225 gram lichtbruine basterdsuiker
- 3 eieren
- 130 gram bloem
- 1 theelepeltje bakpoeder
- snufje zout
- 30 gram cacaopoeder
- 40 gram fijngemalen walnoten
- 25 ml sterke koffie
- 1 bak walnotenijs
- 250 ml verse slagroom
- beetje poedersuiker om de slagroom te zoeten
Instructies
- Verwarm de oven voor op 165 graden.
- Bekleed de bakvorm met bakpapier. Doe dit op zo’n manier, dat je aan twee zijkanten een flap overhoudt. Dan kun je straks je baksel makkelijker uit de bakvorm krijgen. Vet in met wat boter.
- Smelt de boter en de chocolade au bain marie (dus met een kom op een pannetje kokend water). Belangrijk is dat de chocolade en de boter volledig met elkaar vermengd zijn tot een glad geheel.
- Meng in een andere kom de droge producten met een lepel, de bloem, de bakpoeder, het zout en de cacaopoeder. Zeef dit.
- Klop in een andere kom de suiker met de eieren schuimig in ongeveer 4 minuten.
- Voeg het bloemmengsel beetje bij beetje toe en klop dit telkens heel kort door elkaar.
- Voeg de fijngehakte walnoten toe en schep erdoor.
- Voeg dan beetje bij beetje het chocolademengsel toe. Roet dit goed door.
- Dan nog de koffie: voeg dit beetje bij beetje toe en roer telkens goed door tot het is opgenomen.
- Vul de vorm met het deeg en bak de brownie gaar in circa 25-30 minuten. Bak vooral niet te lang, want dan wordt de brownie droog.
- Haal de vorm uit de oven, laat even afkoelen.
- Til de brownie dan voorzichtig, met papier en al uit de vorm. Laat verder afkoelen op een rooster.
- Snijd de brownie dan in vierkante stukjes. Je kunt eventueel eerst de randen wat bijsnijden zodat je mooie rechte vierkantjes kunt snijden.
- Klop de slagroom stijf met een beetje poedersuiker.
- Vul een spuitzak met een kartelspuitmondje (1M) met de slagroom. Leg even in de koelkast tot gebruik.
- Leg de brownie op een bordje, schep er een mooi bolletje walnotenijs bij en garneer met een mooie toef slagroom. Decoreer met een paar overgebleven walnoten.
Geniet ervan!
Liefs, Ria en Laura