Vlaaien
comments 2

Appelvlaai met vanilleroom

Appelvlaai met vanilleroom
Deze vlaai had ik al een tijdje in mijn hoofd, zoals zoveel andere ideeën natuurlijk. Maar eindelijk is het ervan gekomen. Het is een vlaai geworden met een banketbakkersroom en appeltjes. Heerlijk!! Binnenkort maak ik hier ook nog weer een variatie op met peer.

Ik heb de taart gemaakt voor de verjaardag van mijn man afgelopen maandag. Ik weet niet of ik mag vertellen hoe oud hij is geworden, dus dat doe ik dan ook maar niet. Haha. Maar de taart was lekker. Dit is echt weer zo’n taartje waar je nog een stukje van wilt. Dus als je deze taart gaat maken kun je beter een hoop visite uitnodigen, want dan gaat hij in één keer op!

Dit heb je nodig voor deze taart:

  • Een vlaaivorm van circa 26 cm (ik heb eentje van 24 cm gebruikt, maar had dus wat deeg over)
  • Wat boter en bloem om de vorm in te vetten.
  • Een beetje paneermeel of een beschuitje voor op de bodem (voordat de vanillecrème er in gaat)

Voor het deeg:

  • 375 gram bloem
  • 190 gram boter of margarine
  • 130 gram poedersuiker
  • 1 ei
  • 1 snufje zout

Voor de vanillecremè:

  • 250 ml melk
  • 1/2 vanillestokje
  • 2 stuks eigeel
  • 60 gram fijne suiker
  • 20 gram maizena

Voor de appelvulling:

  • ongeveer 1 kilo appeltjes (ik heb Elstar gebruikt, omdat ik die in huis had)
  • 100 gram suiker
  • een beetje citroensap

Voor de bovenlaag:

  • 50 gram marsepein
  • 2 eieren
  • 20 ml slagroom
  • 40 gram suiker
  • circa 30-40 gram pistachenootjes

Aan de slag!

1. Vet de vlaaivorm in met wat boter en bestrooi dan met wat bloem. Schud de overtollige bloem er weer uit. Zet opzij.

2. Doe de bloem in een kom, maak een kuiltje en doe daar de volgende ingrediënten in: de boter in stukjes, het ei, de poedersuiker en het zout. Kneed dit tot een egale massa. Kneed niet langer dan nodig is. Doe wat huishoudfolie om de deegbal en laat circa twee uur rusten in de koelkast.

3. Rol het deeg uit tussen twee lagen plasticfolie. Tot het net wat groter is dan de bakvorm. Haal het bovenste plastic er af en til het onderste op en leg het deeg zo op de bakvorm. Zorg voor een randje dat iets hoger is dan de vorm (voor als het deeg een beetje krimpt) en werk de randen ook mooi bij. Maak met een mes kleine inkepinkjes in de rand.

4. Bestrooi de bodem met een beetje paneermeel of een fijngemaakt beschuitje, zodat de bodem niet nattig wordt.

5. De vanillecrème: verwarm de melk met het vanillestokje tot bijna aan de kook. Haal het stokje er uit, schraap het merg er uit en voeg dat weer toe aan de melk. Maak een papje van de eigeel, de suiker en de maizena. Voeg hier een beetje van de hete melk aan toe, meng dit goed door en giet dan alles bij de rest van de melk in het pannetje. Laat even nèt aan de kook komen (zodat het ‘blub’ zegt), dan gaat het binden. Haal dan van het vuur en doe de vla door een zeef , vang het op  en giet het uit op een bord. Bedek dit met plasticfolie en laat afkoelen.

6. Boor de appeltjes, schil ze en snijd ze dan in twee delen. Kook ze 5 minuutjes in een beetje water met citroensap en de suiker.

7. Giet de appeltjes af en laat ze goed uitlekken.

8. Zet de oven vast aan en verwarm deze voor op 180-190 graden (hete lucht, op circa 170 graden)

9. Voor de topping meng je de marsepein, eerst met één ei. Zorg dat dit goed vermengd wordt, kan even duren. Daarna het tweede ei erdoor, en de slagroom en de suiker. Maak er een glad papje van.

10. Dan gaan we de vlaai opvullen: giet de vanillecrème op de bodem. Strijk mooi glad.

11. Leg de halve appeltjes op de crème.

12. Ik had nog wat deeg over, deze heb ik verkruimeld en tussen de appeltjes gelegd.

13. Giet dan de marsepein-topping er overheen, tussen de appeltjes en de kruimels deeg.

14. Bak deze taart in het midden van de voorverwarmde oven in circa 40-45 minuten gaar. De taart moet mooi goudbruin worden.

15. Laat de aart afkoelen en bestrooi dan met wat fijngemalen pistachenootjes en een klein beetje snowdecoratiepoeder (of poedersuiker).

Succes met bakken!

Liefs Ria

Facebook0
Youtube72
Pinterest168
Instagram782

2 Comments

  1. Superlekkere taart!!!
    Dank je wel voor het recept en zeker voor de tip om het deeg uit te rollen tussen plasticfolie gaat supergoed. Hadden in het verleden toch wat moeite bij het uitrollen van deeg.Dank je wel🖒🖒🖒🖒

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *