Taarten zonder oven
comments 3

Abrikozen-mascarpone taart met sinaasappel

DSCN5299bn

Wij hadden weer eens tijd om een lekker fris taartje te maken! Dit keer met abrikozen en mascarpone! Kan eigenlijk al niet meer mis gaan toch? Dit taartje is afgewerkt met een mooie gellylaag, want het oog wil tenslotte ook wat toch?

Eerder deze maand hebben we al een heerlijke aardbeien yoghurttaart gemaakt met een bodem van chocolade en digestive koekjes. Deze bodem was achteraf iets te stevig geworden, lastig om door te snijden! Dus moesten we het recept iets aanpassen. Nu hebben we weer een bodem met chocolade en digestive koekjes, maar dan met andere verhoudingen! Deze is wat zachter en stiekem nog een beetje beter van smaak. Hierdoor hoeft er geen gereedschap aan te pas te komen bij het doorsnijden van de taart, maar kan je gewoon een normaal taartmes gebruiken.

Verder bestaat dit taartje uit 3 heerlijke lagen, waardoor je in etappes moet werken. Elke laag moet tenslotte opstijven voordat de volgende erop kan. Dus houd daar rekening mee als je deze wilt gaan maken! Daarnaast is mascarpone is altijd lekker en met de slagroom en abrikozenpuree is het een heerlijke vulling geworden!

Wat heb je nodig voor dit taartje:

 • vierkante bakvorm met uitneembare bodem van 20×20 cm
 • vel bakpapier voor op de bodem

Voor de chocolade bodemlaag:

 • 200 gram chocolade (bijvoorbeeld melkchocolade)
 • 175 ml slagroom
 • 200 gram Digestive volkoren koekjes

Voor de eerste mascarponelaag:

 • 200 gram mascarpone (op kamertemperatuur)
 • 150 ml slagroom
 • beetje poedersuiker om de slagroom iets zoeter te maken.
 • een potje abrikozen op sap (hiervan gebruik je voor deze laag een gedeelte)
 • 4 blaadjes gelatine
 • een paar druppels gele kleurstof

Voor de tweede mascarponelaag:

 • 200 gram mascarpone
 • 150 ml slagroom
 • circa 60 ml sap (van het potje abrikozen)
 • 4 blaadjes gelatine

Voor de sinaasappelgel laag:

 • ongeveer 250 ml sinaasappelsap
 • restje abrikozenpuree
 • 3 blaadjes gelatine
 • 1 sinaasappel

We gaan beginnen:

 1. Bekleed eerst de bodem van de bakvorm met het vel bakpapier. Leg de bodem dan eer terug in de vorm.
 2. Dan gaan we de chocoladebodem maken. Hiervoor  verwarm je de chocolade met de slagroom ‘au bain marie’. Zorg ervoor dat het mengsel helemaal vloeibaar is. Roer goed door. Maal de koekjes fijn met een staafmixer en meng deze door de , iets afgekoelde chocolade. Vul er de bodem van de vorm mee en zet deze in de koelkast. Laat minimaal 1 uur staan, zodat het chocolademengsel wat steviger wordt.
 3. Dan maken we de eerste laag. Week de gelatine in koud water. Klop de mascarpone los en zet opzij. Klop de slagroom (bijna) stijf met een beetje poedersuiker. Voeg beetje bij beetje toe aan de mascarpone. Klop dit voorzichtig door. Laat de abrikozen uitlekken. Maal een aantal abrikozen fijn met de staafmixer. Gebruik hiervoor de minst mooie abrikozen. Leg de rest (ongeveer 10 abrikozen) opzij. Door de abrikozenpuree bij het mascarponemengsel, klop dit er voorzichtig door. Verwarm dan ongeveer de helft van het opgevangen abrikozensap (ongeveer 80 – 100 ml sap). Breng het heel even aan de kook en zet het vuur dan uit. Laat één minuutje staan zodat het niet meer kookt. Los dan één voor één de blaadjes gelatine erdoor. Zorg dat alles goed is opgelost. Laat dit ongeveer 5-7 minuutjes afkoelen en voeg het dan, door een zeef, toe aan het mascarponemengsel. Voeg voor de gele kleur een paar druppels gele kleurstof toe. Ik heb golden yellow paste color gebruikt. Klop alles nog heel even goed door op de laagste stand. Giet deze eerste laag dan op de chocoladebodem. Laat dit voldoende opstijven in de koelkast al voor je de tweede laag gaat maken. Dit duurt ongeveer 1 à 1,5 uur.
 4. Voor de tweede laag: we herhalen de eerste stappen. Week de gelatine in koud water. Klop de mascarpone los en zet opzij. Klop de slagroom (bijna) stijf met een beetje poedersuiker. Voeg beetje bij beetje toe aan de mascarpone. Klop dit voorzichtig door. Verwarm dan het tweede deel van het sap (circa 80-100 ml) Als je niet voldoende sap hebt, kun je dit aanvullen met water. Breng het aan de kook en zet het vuur dan uit. Laat heel even staan zodat het niet meer kookt.  Knijp de gelatineblaadjes uit en los ze één voor één op in het sap. Laat dit circa 5 minuutjes afkoelen en voeg dan door een zeef toe aan het mascarponemengsel. Dit mengsel blijft nu wel (bijna) wit. Giet dit over de eerste laag. Zet weer in de koelkast om op te stijven.
 5. Voor de derde laag persen we 2 à 3 sinaasappels uit.  Voeg daar de rest van de abrikozen puree aan toe. Roer dit erdoor en haal het door een zeef. Zorg dat je totaal  275 ml sap hebt. Breng het aan de kook en zet het vuur dan uit. Laat heel even staan zodat het niet meer kookt.  Knijp de gelatineblaadjes uit en los ze één voor één op in het sap. Laat dit circa 15 minuutjes afkoelen. giet het dan voorzichtig op de tweede laag. Laat dit heel even staan. En als het niet meer zo heel vloeibaar is, zet je het in de koelkast. Laat dit weer een paar uur opstijven. Ik heb het een hele nacht in de koelkast laten staan.
 6. Decoreer met schijfjes sinaasappel!

Smullen maar!

Liefs Ria & Laura

 

 

 

Facebook0
Youtube110
Pinterest252
Instagram999

3 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.