Taarten met oven
comments 4

Aardbeien-yoghurt schnitt

DSCN5608bn

Deze taart heeft de vorm van een cake, maar smaakt als een taart! Ik noem het daarom maar een schnitt, daar lijkt t eigenlijk nog het meeste op. Maar hoe je het ook noemt, het is lekker en vrij eenvoudig te maken. Ziet er spectaculair uit toch?

Ik wilde een taartje maken, maar had geen tijd om ook nog boodschappen te doen. En ik heb altijd van alles op voorraad. Denk aan gelatine, bakpoeder, vanillesuiker, vanillestokjes enzovoort.  Maar natuurlijk ook de standaard producten zoals bloem, meel, suiker, boter. Dus dit taartje maak je met producten die je in voorraad kunt hebben. Dit keer geen verse (en in deze tijd dure) aardbeien, maar een blikje aardbeienvulling. Wil je dit toch maken met vers fruit, dan kan dat ook wel, moet je het een beetje aanpassen.

Ik was al lang van plan om een keer een taartje te maken op deze manier. Je maakt hierbij twee lagen biscuit met daarin een aantal vullingen. Kort gezegd: ’t is eigenlijk zo klaar!

Als je deze ook wilt gaan maken, dan zal ik het hieronder uitleggen.

Wat heb je nodig:

Voor de biscuitdeeg:

 • 6 eieren
 • 120 gram fijne suiker
 • paar druppels citroenaroma
 • 120 gram bloem
 • snufje zout

Voor de vulling:

 • 1 blikje aardbeienvlaaivulling
 • 5 blaadjes gelatine
 • 1 bekertje slagroom van 250 ml
 • beetje poedersuiker om de slagroom te zoeten.
 • 200 ml magere yoghurt
 • een paar eetlepels aardbeienjam
 • beetje decoratiesuiker of poedersuiker

Verder:

Een langwerpig cakeblik van circa 30 cm.

We gaan beginnen!

Begin met het bekleden van het cakeblik. Vouw een vel bakpapier zo, dat deze in de lengte precies in de cakevorm past. Leg het vel dan in de vorm en vouw de uitstekende delen over de zijkant van de vorm. Daarin leggen we later de biscuitplak.

De biscuitlagen

Splits de eieren. Doe de eiwitten in de beslagkom en klop ze stijf met de keukenmachine of elektrische mixer. Voeg daar de suiker in één keer aan toe en mix dit door tot een stevig glanzend geheel. Voeg daar dan de eidooiers aan toe en mix nogmaals een paar seconden. Zet dan de mixer uit.

Zeef de bloem  met het zout en roer dit door het deeg. Roer dit stevig door, totdat alles goed is opgenomen.

Spreid het deeg uit over twee bakplaten die met bakpapier bekleed zijn. Smeer het goed uit, zodat de gehele plaat is bedekt met het deeg. Bak de beide plakken om de beurt  in de oven op circa 190 graden, ongeveer 12 minuten. Zodra de plak biscuitdeeg licht en goudbruin kleurt, haal je deze eruit. Strooi wat poedersuiker op een placemat en stort hierop de plak biscuit. Leg deze op zijn kop en haal meteen het bakpapier eraf. Wacht hier niet te lang mee, want anders gaart de biscuit door en wordt het droog en hard. Doe dit voor beide plakken.

De ene plak, (kies de mooiste) gebruiken we om in de cakevorm te leggen. Dit wordt de buitenkant. Snijd hiervoor de plak netjes bij en zorg ervoor dat de plak net zo lang is als de binnenkant van het cakeblik. Leg de plak in het blik, net zoals het bakpapier. Vouw ook nu de overhellende delen een beetje opzij, voorzichtig, anders kan de plak scheuren. Later vouwen we deze plakken over de vulling heen, dicht.

Snijd de tweede plak biscuit ook netjes recht en snijd er dan 3 gelijke plakken uit, die in de lengte in de cakevorm passen en ook in de breedte, let hierbij op dan de onderste plak iets smaller moet zijn dan de bovenste, het blik wordt telkens iets breder.

De vulling

Week de gelatine in koud water, minimaal 10 minuten. klop de slagroom stijf met een beetje poedersuiker. (Zorg dat de kom en de gardes goed koud zijn). Voeg beetje bij beetje 200 ml yoghurt toe aan de slagroom en klop het er voorzichtig door. Verwarm 50 ml water, en breng het even aan de kook. Laat even staan, zodat het echt niet meer kookt, en roer dan één voor één de blaadjes gelatine erdoor. Zorg dat ze goed opgelost zijn. Laat dit circa 5 minuutjes staan en schenk dan (door een zeef) bij het yoghurtmengsel.

Verdeel dit in twee porties. Voeg aan het ene deel 3 à 4 eetlepels jam toe. Roer goed door. Zorg dat het een mooie rosé kleur krijgt. Voeg  aan het andere deel wat citroensmaakstof toe (of eventueel als je toch een verse citroen hebt, wat geraspte schil van de citroen).

Dan gaan we vullen: schep als eerste een laagje fruitvulling op de biscuitlaag. Leg dan de smalste plak biscuit hier overheen. Mocht de plak toch iets te smal zijn, dan kun je altijd nog wat extra stukjes overgebleven biscuit er bij leggen.

Schep er dan de roze yoghurtlaag op, smeer het goed uit over de hele lengte. Dan de tweede plak biscuit erop.

Schep dan  de witte yoghurtlaag er op. Daarna weer een plak biscuitdeeg. Daarna vouw je de uitstekende biscuitdelen naar binnen. Over de laatste biscuitlaag heen. Vouw ook het uitstekende bakpapier er overheen (het pakketje is nu dicht). Zet het zo een paar uur in de koelkast om op te stijven.

Vouw het bakpapier naar buiten. Zet er een plank of plat bord op, draai het geheel om en til het cakeblik op. Haal het bakpapier er verder af en klaar is je taart!

Ik heb helaas geen foto’s van het bakproces gemaakt. Het was avond en te donker in de keuken. Binnenkort maak ik hier nog een variatie op en dan zal ik zorgen voor wat meer foto’s tijdens het vullen en dergelijke.

Liefs Ria

 

 

Facebook0
Youtube110
Pinterest252
Instagram999

4 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.